22.09.2020 | Felleskjøpet

Bentonittleire, cellulose, bioprodukter av maniokplante og sukkerbete eller kattestrø av mais og hvete? Klump eller ikke klump. Alternativene er mange når du skal velge kattesand eller kattestrø til katten din.

Hvorfor er kattesand viktig?

Kattesand er en tilnærming til kattens naturlige atferd. Ute i naturen lager katten gjerne en grop hvor den gjør fra seg og dekker til etterpå. Kjøp en kattesand eller strø av god kvalitet, rett og slett for kattens velvære, og for din egen del, en kattesand som reduserer lukt og støver lite er å foretrekke for husstanden.

Den klassiske kattesanden

Kattesand av bentonittleire er kanskje den mest kjente kattesanden. Sanden har en myk tekstur som katten trives med. Bentonittleiren absorberer væske svært godt og etterlater seg fine klumper som er enkle å fjerne slik at du slipper å bytte all kattesanden hver gang. Økonomisk, enkelt og gir mindre luktdannelse. Derfor anbefales denne sanden spesielt hvis du flere katter i hjemmet. Denne typen kattesand fås ofte i ulike lukter og kornstørrelse.

Four Friends er en prisgunstig kattesand av bentonittleire. Kattesand fra Ever Clean er også av bentonittleire og av høy kvalitet.

Miljøvennlig kattesand

Ønsker du et miljøvennlig alternativ? Da bør du gå for kattestrø av cellulose, bioprodukter, mais eller hvete. Denne typen kattestrø er laget av fornybare råvarer og er biologisk nedbrytbar. Noen av disse typene kan komposteres eller til om med kastet rett i toalettet, da det løser seg opp på samme måten som toalettpapir.

Eco Cane er et godt miljøvennlig alternativ. Kattesanden er laget på bioprodukter av maniokplante og sukkerbet. Den er helt fri for kjemikalier, fornybar og nesten helt støvfri. Ecolife er basert på mais og hvete. Den er myk for potene, naturlig, miljøvennlig, nedbrytbar og klumpedannende.

Kattesand for sensitive katter

Er katten din sensitiv eller allergisk, bør du velge et kattestrø basert på korn. Foruten fine klumper og god absorberingsevne, er kattestrø av korn skånsom for katten og dessuten komposterbart, med andre ord også miljøvennlig.

God hygiene er alfa og omega

Ettersom katter er renslige dyr, vil de ha et kattetoalett som er rent. Pass på at du alltid har 5–6 centimeter sand eller strø i kassen. Enkelte katter vil faktisk ikke gå i kassen hvis det er for lite sand eller strø og finner seg istedenfor andre plasser i huset som de ser på som mer egnet.

Sjekk toalettet hver dag og fjern eventuell avføring og klumper. Vask kassen og bytt ut all sand annenhver uke med ren og ny sand.

Bytte av kattesand

Ønsker du å bytte til en ny type kattesand, kan det være en god idé å gå over til den nye sanden gradvis. Bland først ut den nye sanden med sanden katten din er vant med i noen uker, før du går over til kun den nye sanden.

Nyttig tilbehør

Sammen med kattekassen bør du ha en kattespade og avfallsposer. For å unngå at katten drar med seg kattesand rundt i huset kan en domatte være en smart investering. Det er også mulig å få kjøpt luktfjernere som sprayes i kassen.