12.05.2023 | Tun Media

Det er siste innspurt før våronna for korn- og grønnsaksbonde Lars Erik Gundersen på Ridabu ved Hamar. Den kommer uvanlig sent i år, og Gundersen forteller at han har benyttet tiden til å forberede så mye som mulig før oppstarten.

I år har bonden valgt å få veiledning av presisjonsspesialist Marius Elsetrønningen fra Felleskjøpet, blant annet for å komme i gang med å bruke John Deere Operation Center, CropPLAN og JDLink.

På Operation Center har han i forkant av sesongen planlagt arbeidsoppgavene. All data fra de ulike operasjonene vil så bli lagret til bruk i fremtiden. Slik håper han å spare tid, penger og få bedre agronomi med på kjøpet.

720x480 Oversikt.jpg

OVERSIKT: I Operation Center ligger alle planlagte arbeids­oppgaver for våronna. Foto: Tun Byrå

Fullstendig oversikt
– Jeg har prøvd flere apper før, men har ofte falt tilbake til vanlig bok med penn og synes nesten det har vært det raskeste, innrømmer bonden, men legger til at han nå gleder seg til å benytte Operation Center, fordi det blir lettere å finne ut hva han har gjort på ulike skifter.

– Og så håper jeg at jeg vil oppleve det som praktisk etter hvert. Denne gangen har jeg fått veiledning i bruk. For mange går det nok litt på viljen til å bruke tid til å lære et slikt system, men jeg tror mulighetene når det gjelder dokumentasjon vil hjelpe meg mye i fremtiden. Alt du gjør logges enkelt og fortløpende. Du får en fullstendig oversikt. Ikke bare over gjødsel og sprøyting, men harving og litt mindre ting som kanskje ikke noteres i en notatbok, påpeker Gundersen.

Han tenker at dette er nyttig fordi han vil kunne sammenligne veksttid, timing på gjødsling, sprøytelogg og sperrefrister og høstedato.

– Veldig mye egentlig.

Tre ting i fokus

Elsetrønningen er enig med bonden han veileder.

– Det er veldig mange muligheter i Operation Center. Til kunder som akkurat har begynt å bruke Operation Center pleier jeg å si at det er tre ting en bør fokusere på: Å rydde opp i data og opplysninger, planlegge arbeidet som skal gjøres før våronna starter og i etterkant bruke åkeranalysatoren for å se hva du har gjort, sier spesialisten.

Han presiserer at det er mulig å planlegge hele våronna her.

– For eksempel kan du legge inn hvilket jorde du planlegger jobb på, cm på harving, velge tildelingsfil for såing og hvilken gjødseltype du skal ha med, i tillegg til å velge maskin og redskap til jobben. Det er også mulig å legge inn kommentarer. Har du en mindre erfaren sjåfør, kan du legge inn relevant informasjon han kanskje trenger eller bare gi enkle beskjeder som husk å lukke grinda. Man får også oversikt over hvor langt i jobben man har kommet, og omtrent hvor lang tid jobben vil ta. Det er veldig lettvint. Informasjonen blir sendt til traktoren som skal gjøre jobben, og når du svinger ut på jordet neste gang, kommer jobben opp. Da er det bare å trykke ok og du er klar, sier spesialisten.

Gundersen kjører allerede med GPS på traktoren, noe som gjør jobben mer effektiv og reduserer drivstofforbruket og slitasje på utstyret betraktelig. Nå gleder han seg til å teste arbeidsplanleggeren, noe han tror kan bli svært nyttig ettersom han bruker innleide sjåfører til noen av oppgavene som står for døra.

– Jeg skal sende en planlagt jobb med kjøreretning til sjåføren på jordet og må ikke ta forklaringen på telefon, kommenterer han.

"– Med maskindata kan vi også finne ut hvordan vi kjører i våronna. Lars Erik kan for eksempel se om hjulslipp-prosenten er for høy, temperatur på traktor og dieselforbruk. Rett og slett finne ut om han bruker traktoren mest mulig gunstig i våronna."

Marius Elsetrønningen, presisjonsspesialist i Felleskjøpet Agri

 

720x480 gundersens gård.jpg

MASKINPARKEN PÅ RIDABU
: Lars Erik Gundersen har investert i en stor maskinpark, og det meste er i bruk under våronna. Foto: Tore Glærum

Optimal traktorkjøring

Ridabu-bonden vil også kunne optimalisere traktorkjøringen gjennom JD Link.

– JDLink modem i traktor loggfører vanvittig mye dokumentasjonsdata, så der får vi info om traktorbruk ned på skiftenivå og hva som har blitt gjort på jordet. I tillegg kommer informasjon om vind og værforhold, jordtemperaturer m.m. Det er mange som kan være interesserte i å dokumentere ned i detalj for å se hva som fungerer på det skiftet, tror Elsetrønningen.

Han påpeker at noen skifter kan være tidligere enn andre, og det kan være vanskelig å vite uten å dokumentere det over noen år.

– Med maskindata kan vi også finne ut hvordan vi kjører i våronna. Lars Erik kan for eksempel se om hjulslipp-prosenten er for høy, temperatur på traktor og dieselforbruk. Rett og slett finne ut om han bruker traktoren mest mulig gunstig i våronna, sier spesialisten.

RDA (Remote Display Access) er et annet nyttig verktøy.

– Med RDA kan du se traktorskjermen direkte på pc eller mobil. Dersom en av de ansatte i våronna ikke finner igjen noe på skjermen eller er usikker på hvor han skal trykke, kan Lars Erik gå inn på appen og hjelpe. Felleskjøpet har også denne ordningen der vi kan gå inn å se skjermen.

I en travel tid er også HMS viktig, og han påpeker at med autostyring kan du følge mer med på redskapen og du blir mindre sliten av å måtte konsentrere deg om å kjøre riktig.

– Jeg tror folk undervurderer nytten av det. Når værforhold eller lys ikke er optimalt, vet du at traktoren går der den skal. Du får mindre overlapp og mindre slitasje på traktoren, og sparer tid og penger. Samtidig kan du snu deg og følge med på hva som blir gjort.

Oppdater CropPLAN

Et annet råd fra spesialisten er å oppdatere CropPLAN.

– Det er viktig å oppdatere CropPLAN for å kunne se dekningsbidrag ned på skiftenivå og oppdatere sprøytevernjournaler og KSL-rapporter fortløpende. Derfor mener jeg at arbeidsplanleggeren er så fin. Da er alt gjort, dokumentasjonen kommer av seg selv, så det er svært tidsbesparende, avslutter Elsetrønningen.

Råd om presisjonsjordbruk fra Felleskjøpet Agri

Felleskjøpet Agri (FK) har tre spesialister på presisjonsjordbruk i ulike regioner. I tillegg tilbyr FK en AMS-vakt som er operativ i hele sesongen hvor mekanikere fra hele landet gir kunder teknisk bistand over telefon, og som kan svare på spørsmål om GPS og presisjonsjordbruk.

Tips til sesongforberedelser:

  • Rydde opp og få oversikt over skifter i Operation Center og traktor.

  • Kjøre opp yttergrenser.

  • Lage kjørespor for den operasjonen man skal gjøre.

  • Legge inn redskap med riktig mål.