07.12.2023 | Tekst og foto: Karstein Brøndbo

Flatbygdene på Østlandet er ikke bare flate. Vegard Stenseng dyrker 250 bakkete dekar korn i Stensengdalen, og han leietresker brattere og skakkere skifter langs smale bygdeveier mellom Veldre og Gaupen. I høst treska han rundt 1 000 dekar innenfor en radius på en mil fra gården. Kundekretsen hans er stabil og meget fornøyd med servicen Vegard leverer år etter år. Mange av hans kunder synes høsten er mer behagelig når Vegard tresker, og de kan konsentrere seg om kornlogistikken. Så lenge Vegard stiller opp, ser de ikke behovet for å eie egen tresker. I år fikk han virkelig uttelling for tilvalget han gjorde på Sampoen. På klinete dager i høst opplevde Vegard at treskeren av og til sklei sidelengs, men han kom seg opp og ned med gode dekk og firehjulstrekk.

4 karer ute på tunet med bratt bakke i bakgrunnen

BRATT, BRATTERE: Jordet i bakgrunnen er ikke det bratteste på gården til Vegard Stenseng, som har besøk av maskinselger Ingar Oddsæter til venstre og Karl-Wilhelm Hundertmark og Kim Döfnäs fra Sampo til høyre.

Framkommelighet, effektivitet og service

- Det er den tredje Sampoen, forteller Vegard, som har kjørt Sampo siden 2007, først en 2065 og senere en C6. Hans Comia C8 med 16-fots skjærebord er to år gammel, og han setter stor pris på lav vekt, god framkommelighet og at den ikke lager så stygge spor. Bedre hytte og monitor til ryggekameratet er et fremskritt fra 2065-en.

Reinholdet er også viktig for leiekjøreren, som ikke vil ha skylda for å spre floghavre og hønsehirse. En batteridrevet løvblåser og kompressoren på traktoren brukes til å blåse reint mellom hvert besøk, og da er det fint at det er lett å komme til på kritiske steder for rengjøring helt uten verktøy.

Rask av- og påkobling av skjærebordet med senterpigg er også en fordel for leiekjøreren, som bruker 5 minutter på hele operasjonen. Han nevner også at kort vei til verkstedet på Felleskjøpet på Hamar gir en ekstra trygghet om høsten. En episode med en oljelekkasje og rask service en hektisk dag blir nevnt, og Felleskjøpets selger Ingar Oddsæter er frampå med spørsmål om det også blir Sampo neste gang. – Det kommer an på selgeren, smiler den allsidige entreprenøren lurt, som i tillegg til leietreskinga har brøyting, strøing, graving og massetransport, en utvida konsesjonsbesetning på slaktegris samt kjøring av kraftfôrbil for Litra/Felleskjøpet og dyretransport for Notra/Nortura.

Besøk fra Sampo Rosenlew

I november fikk Vegard besøk av to representanter fra Sampo Rosenlew, som ville høre om hans erfaringer med treskeren og ønsker for videre utvikling. Etter de to siste avlingsårene legger Vegard vekt på at treskeren må håndtere både mye og lite halm, og han er fornøyd med at det er så enkelt å koble inn halmkutteren etter behov. Vegard synes at hytta kan bli tettere rundt pedalgjennomføringene. Han ønsker seg 360⁰ opplysning med led-lys og en kompressor med trykkluftstank på treskeren, slik det er på større modeller. Elektrisk høy- og lavgir hadde også vært bekvemt. Differensialsperra som han hadde på 2065-en savner han egentlig ikke, så lenge han har firehjulstrekk.

Tyske Karl-Wilhelm Hundertmark og finske Kim Döfnäs, som har salgsansvar for Europa og Norden, spør og noterer for å ha med hjem til utviklerne. Det 150 år gamle finske selskapet har vært en pioner på kundetilpasset produktutvikling, og Felleskjøpet har siden 2020 solgt de populære finske treskerne ved siden av de større John Deere-treskerne, som har skjærebord fra 20 fot.

Gruppebilde med 6 karer og en skurtresker

PÅ KUNDEBESØK: Fra venstre maskinselger Ingar Oddsæter, kategorisjef Thomas Vidhøy, bonde og entreprenør Vegard Stenseng, salgsjef for Sampo i Europa Karl-Wilhelm Hundertmark, regionsjef for Finland og Norden Kim Döfnäs og teknisk konsulent Lars Christian Søberg Hansen.

Optimal service og vedlikehold av din Sampo tresker

Felleskjøpet begynte med Sampo-treskere i 2020 og har treskere tilpasset alle bruksstørrelser og kommebøker. I samarbeid med oss i Felleskjøpet har Sampo-Rosenlew det beste service – og reservedelstilbudet i Norge. I innhøstingssesongen er Sampo-Rosenlew tilgjengelig 7 dager i uken og kan levere deler til vårt hovedlager alle dager. Reservedeler blir levert fra Sampo-Rosenlew sitt lager og direkte til vårt hovedlager. De lagerfører nærmere 30 000 artikler på sitt lager, og hver uke leveres det ut ca. 8500 varelinjer. Til alle nye maskiner legges det her opp et start- og beredskapslager i samråd med produsenten. Ved å bruke originale reservedeler og autorisert Felleskjøpet service, kan du være sikker på å motta den beste og mest kompetente servicen som er tilgjengelig.
Les mer om Sampo | Felleskjøpet.no (felleskjopet.no)