18.10.2018 | Håvard Simonsen

Ola Hytjan kjører med eget utstyr for entreprenørfirmaet Hytjan & Vardøy AS, som drives av broren Espen Hytjan og Ole Vardøy. Sammen har de en omfattende virksomhet på Romerike, og grashøsting og halmberging er en av hovedaktivitetene. Ola og Espen har de siste årene kjørt hver sin John Deere 960 presse.

– 99 prosent av det jeg presser er leiekjøring. Graset går hovedsakelig til mjølkeproduksjon og kjøttfe, men vi presser også noe høyensilasje. Grovt sett presser vi vel like mange grasballer som halmballer gjennom året, forteller Hytjan.

Hytjan må tilpasse seg mange ulike behov hos kundene, og da fungerer singelpresse med variabelkammer utmerket.

– Fordi vi presser så mye halm, vil vi ha variabelkammer presse. Vi kan presse store baller og har fleksibilitet i forhold til hva kundene skal bruke halmen til. Med denne pressa får vi også større tetthet i grasballene. Harde og tunge baller inneholder flere fôrenheter og kvaliteten på fôret blir god. Det blir det færre rundballer å håndtere og mindre transport, som er gunstig både for lønnsomheten og miljøet, sier Hytjan.

En annen grunn til at de ikke kjører kombipresse, er ønske fra en del kunder om å frakte ferdigpressede rundballer hjem til gården og eventuelt pakke der. Selv bruker de en stasjonær pakker med egen motor når de tar hånd om «hele pakka».

60-65 baller i timen

– Vi prøver å begrense grasballene til 1100 kilo, selv om 960-pressa gjør det fullt mulig å lage større og tyngre baller. Det er fordi de skal være greie å håndtere og ikke gå for hardt ut over utstyret som overtar etter oss. Jeg har presset grasballer på 1,55 meter i diameter som sikkert har veid 1800 kilo, men da blir de leie å flytte på, smiler Hytjan.

– Når graset er vått holder vi trykket oppe og går heller ned på størrelsen for å sikre best mulig kvalitet på fôret, sier han.

Normalt presser de grasballene med en diameter på 1,3-1,4 meter. Et trekk ved John Deeres 900-serie er den raske utlastingen av ballene, og kapasiteten er stor.

– Vi har ingen problemer med å presse 60-65 rundballer i timen, sier Hytjan, som legger til at de stort sett kjører på store, fine skifter.

Lett å skru

Høsten 2018 tok halmpressinga helt av. – Når sesongen begynte hadde vi bestillinger på ca. 20 000 dekar, men vi endte nok sikkert på 25 000 dekar. Vi måtte leie med oss ekstra hjelp for å klare oppgaven, forteller Hytjan.

Hytjan har bakgrunn som mekaniker, blant annet fra Felleskjøpet, og fikser det meste selv.

– Vi har jo hatt dager med stopp. Det kommer du ikke utenom når du kjører så mye som oss. Disse pressene er imidlertid veldig greie å skru på, sier han.

 

 

John Deeres 900-serie er kjent for superrask utlasting av rundballene.