13.10.2023 | Foto og video: Erlend Moberget Tekst: Karstein Brøndbo

image2e61j.png

Endlig tørt og pressevær! Med Grennes Gårdsdrift på ryggen av genseren og en John Deere 6215R fra 2016 forspent, har Jon Andreas Johansen (35) god fart på pressinga.
- Det er en John Deere C451R kombipresse som var ny i våres. Den har gått veldig bra.

Demo på Otta

Per Sigbjørn Aas, som har vært maskinselger på Felleskjøpet Barkåker siden før Jon ble født, er glad for at gutten er fornøyd:
- Han var interessert i denne pressa i fjor høst, for han hadde plundra med den pressa han hadde, og så var han interessert i en kombipresse som var variabel, for han skal presse både gras og halm. Han reiste opp til Otta for å se på ei presse som sto der oppe. Så da Jon kom tilbake derifra var han overbevist om at det var ei presse han ville gå for.

bonde og traktorselger

FORNØYD: - Jon Andreas Johansen har fått seg en god presse, sier maskinselger Per Sigbjørn Aas på Felleskjøpet Barkåker.

Enkel og trygg

- Den er veldig enkelt oppbygd, egentlig. Det er bare to band, og så er det veldig lettvint å følge med og vedlikeholde og gjøre reint. Det var egentlig mye av grunnen. Og så er den mye kjappere på pakkeren enn det jeg var vant med. Den setter ikke noe grenser for kapasiteten sånn som det er nå. Jeg visste at jeg hadde Felleskjøpet i bakhånd, da jeg kjøpte fra dem. Og så er det ikke noen bakdel at det er John Deere heller, sier Jon.

Pickup

KAPASITET: 2,2 meter bred pickup gjør det mulig å plukke opp store strenger.

Tyngre baller reduserer kostnadene

- 30 prosent mer har vi litt uoffisielt målt - i både gras og halm - at vi får i ballene. Det er en stor fordel når du har skifter over hele bygda og har mye transport. Det er vanvittig mye timer spart, og plast og nett. Det gjør jo ikke noe det, siden prisene på plast og nett ikke akkurat har gått ned. Et stort pluss det også! Før så lå jeg på rundt 2000 rundballer. Det blir vesentlig færre nå. Det blir jo veldig harde, fine baller med den – må bare passe på å ikke kjøre alt for hardt trykk på graset. Da blir det nesten litt vel hardt. Det blir mindre tull med mugg og noe helt annet å fôre med. Dyra er ikke noe glad i mugg i fôret de heller.

ISOBUS-skjerm

ISOBUS: Det er lite å styre med under veis.

Lite å tenke på underveis

Jon peker på displayet inne i hytta. - Det er hovedbildet når vi presser. Der er størrelsen på ballen, grafen for hvordan vi skal fylle ballen, trykket, og så er det bare å trykke auto, og så går resten av seg sjøl. Så er det bare å stoppe når den sier at du skal stoppe, og så går det egentlig veldig fint.

Lukking av deksel

LETT Å KOMME TIL: Store måkevingedører gir god tilgang ved rengjøring og betjeningspanel ute på pressa gjør at man slipper å gå ut og inn av traktoren når man skal skifte ruller med plast eller garn.

Lett å gjøre rein

- Her er en funksjon jeg har blitt veldig glad i, sier Jon og åpner den store måkevingedøra på siden av pressa. - På den gamle pressa måtte jeg lukke opp et lokk, og da fikk jeg alt støvet i hodet. Det blir du ikke så veldig glad i etter hvert. Og jeg er veldig glad i denne her, hvor du kan kjøre ting og stå bak her og få åpna luka og få flytta alt av pakkearmer bak her uten å fly inn i traktoren. Det gjør det utrulig lettvint, sier han og heiser plastrullene ned i håndterbar høyde.

- Det samler seg ikke opp så mye, sier Jon og viser. - Den er lett å rengjøre. Det er utrolig deilig. En må jo prøve å blåse av halmen så man ikke sprer smitte av både hønsehirse og andre ting. Og da er det veldig greit at det er lettvint å rengjøre.

Lukker måkevingedeksel

KOMBI VARIABELKAMMER: Det er lett å komme til og få steder det samler seg opp bøss, og det er en fordel når man skal gjøre reint, sier Jon, som har gode erfaringer med i sin omtale.

Kjappere pakking

- Pakkeren funker utrulig bra, og går mye kjappere enn den gamle. Det er helt rått i forhold til det jeg er vant med. Det er rett og slett bare moro det også. Og så er det sentralsmøring som smører alt av kjeder og sånn. Det er veldig fint. Jeg kan justere mengden smøring. På gamlepressa var det mye mer rom og ting som bøsset satte seg fast i.

Jon åpner måkevingen på motsatt side. - Her sitter ekstra nettrull og sentralsmøring til lager. Å bytte nett er også en stor fordel. Som fattern sa: «Her behøver du ikke å være slangemenneske for å få bytta nettet på pressa.» Det er utrolig deilig. Da kan en mann på 65 år presse også. Ikke måtte ringe hver gang han skal bytte nett. Det er ikke noe tull med nettbindinga heller. Det har kanskje tulla én gang på 1200 -1300 baller. Så det har gått veldig bra. Og det er veldig deilig!

Kombipresse med innpakket rundball

RASK PAKKEARM: Farten på pakkearmen er tilpasset farten på pressa, så det går unna!

Se en kul film om hvordan pressa jobber: