23.09.2022 | Karstein Brøndbo

− Vi har i år valgt å kjøre TrioWrap Loop, en strekkfilm med 30 prosent resirkulert plast. Vi var usikre i starten, men vi vil kjøpe denne plasten igjen og igjen, for vi har aldri opplevd en plast som har gått så bra i en McHale firkantpakker, som er veldig røff mot plasten. Den er vi godt fornøyd med, sier Andreas Næss i Viken Maskinstasjon AS som presser over 20 000 rundballer og firkantballer i året.

Trygghet er viktig

Andreas driver selv med korn på Sanne herregård i Østfold ved siden av maskinselskapet, som sammen med Rakkestad Maskindrift sysselsetter opptil ti sjåfører i grassesongen. Han var med på et testprosjekt med den resirkulerte plasten for to og tre år siden, men det er først i år han satser for fullt. Ca 12 000 firkantballer presses i år med resirkulert Triowrap Loop 750 mm 25 mµ 1700m, mens to rundballepresser går med TrioWrap Plus 750 mm 21 mµ 1900m, som han også er godt fornøyd med.

− Vi har valgt TrioWorld og Felleskjøpet som leverandører, og føler oss veldig sikre når vi har disse i ryggen, i tilfelle det skulle skje noe med fôret. Trio har testa mye for å være sikre på at den resirkulerte skal være like bra som den vanlige, og vi opplever at den er det. Produktet er litt dyrere enn andre i markedet, men dette er en sterk plast som ryker svært sjeldent sammenlignet med andre typer vi har prøvd. Den kleber godt, den virker veldig lufttett, og jeg tror det er framtida å gjenbruke plasten, sier Andreas.

Stor salgssøkning og fornøyde kunder

Salget av TrioWrap Loop har mangedoblet seg både hos Lantmannen i Sverige og hos Felleskjøpene det siste året. Samvirke har tatt runden blant noen kunder som kjøpte plasten både i 2021 og 2022.

− Det var fint at det kom plasthylse i stedet for papphylsa som svelte i regnvær. Ellers har plasten vært uten problem og fôret bra, sier Johan Østen, Jahren på Hadeland.

− Den har fungert veldig bra med solid og god heft. Jeg ser ingen forskjell på fôret om jeg bruker resirkulert plast, sier Sigbjørn Aurland i Solør Biff.

− Veldig gode erfaringer, ingen problemer, like bra på maskin, like tett og like bra fôr, melder Trond Langen på Røros.

− Vi har brukt både Loop og ordinær plast fra Trio, og vi har ikke merka noen forskjell under pakking eller på fôret, sier Karl Bernhard Hoel, Sjøbygda samdrift i Verdal. Han synes det er bra med resirkulering og lurer på å kjøpe seg emballasjepresse.

− Folk liker at vi tenker på miljøet, sier Sigurd Aspeggen i Åfjord, som selv liker at lengden på rullet har økt fra 1500 til 1700 meter. Han har brukt loopen til både høy og silo med godt resultat, også uten ensileringsmiddel.

− Merka ikke noen forskjell sammenlignet med normal plast. Grei å bruke, sier Kjartan Åsnes, Straumsnes i Sunnfjord.

Gir grunnlag for mer resirkulert plast

− Trio har gjort en kjempejobb for å lykkes så bra, og dette gir gode muligheter til å øke bruken av resirkulert plast i landbruket, slik vi har planlagt sammen med dem for åra framover, sier Jon Håvard Kingsrød i Felleskjøpet Agri. Han legger vekt på denne plasten faktisk har vært på rundballer før, og at den skal på rundballer igjen og igjen. Dette er ikke bare avskjær og vrak i fabrikken som er tatt inn i produksjonen igjen. – Vi må også skryte av svenske og norske bønder som har vært flinke til å ta vare på rundballeplasten og levere den inn gjennom ulike returordninger, blant annet de som har rista ren rundballeplasten og pressa den i egne komprimatorer, slik at vi har fått muligheten til å hente inn en renere råvare til gjenbruk. Det er et fantastisk samarbeid som ligger bak denne suksessen, sier Kingsrød i Felleskjøpet Agri.