– Jeg har holdt på med Dexter i mange år nå. Det er en rase som passer godt inn i mitt opplegg. De er små, nøysomme og gir mørt og smakfullt kjøtt, sier Håvard.
Ny presse for bedre kutting og færre rundballer
I fjor investerte han i en ny rundballepresse, en John Deere C441R, etter at den gamle var blitt for sliten.
– Det var rett og slett på tide. Den gamle begynte å svikte, og da måtte jeg gjøre noe. Valget falt på John Deere, mye fordi jeg hørte gode erfaringer fra naboer, og fordi Felleskjøpet har service i nærheten, forklarer han.
Han opplevde at leveransen og oppfølgingen gikk knirkefritt.
– Da pressa kom, var det fire-fem mann her for å få den i gang. Selgeren ble igjen ekstra lenge for å passe på at alt fungerte. Det gir trygghet, sier han.
Effektiv kutting og kompakte baller
Morten Lyshaug i Felleskjøpet kjenner godt til C441R-pressa og mener den passer godt til forholdene på Vestlandet.
– Det er en robust presse med god kutting, tett pakking og høyt tempo. Den lager kompakte baller, noe som gir mindre svinn og bedre lagringsstabilitet. Mange opplever også at de bruker færre baller i fôringen, fordi innholdet er mer konsentrert, forklarer han.
Han legger til at pressa er utviklet med tanke på varierende forhold, som bratte jorder og fuktig gras.
– Pickupen er en av de beste på markedet, og pakkesystemet sørger for god overlapping og tetthet i plasten. Det gir trygghet gjennom hele vinteren, sier Lyshaug.
Ikke nødvendigvis høyest mulig fôrkvalitet
På Vigra kan været snu fort, og det setter krav til både strategi og utstyr.
– Her må vi være raske når det er oppholdsvær. Vi tar vanligvis to slåtter, én i juni og én i slutten av august. Jeg lar graset ligge litt ekstra for å tørke godt – både for å unngå for store dyr og for å gjøre fôrhåndteringen enklere, forklarer han.
Håvard samarbeider med en annen bonde på øya, som slår og vender, mens han selv presser. Graset kjøres ned, vendes to ganger, og ligger til tørk i opptil fire dager før pressing.
– Jeg prioriterer ekstra tørt fôr. Det blir lettere å håndtere, gir mindre søl og egner seg også godt for salg til hestefôr, sier han.
Den nye pressa har gjort jobben enklere.
– Det som merkes mest, er at kuttingen er bedre og ballene tettere. Jeg bruker færre rundballer i fôringen nå enn før, og det sparer både tid og plast, sier han.
Lokalt kjøtt, direkte til kunden
Håvard har også egen gårdsbutikk der han selger kjøttprodukter fra Dexterfe – alt fra grytekjøtt til spesialstykker til kjøttdeig. Salget skjer via sosiale medier og lokale butikker.
– Vi har solgt alle produktene direkte fra gården. Det er ekstra motiverende å få kontakt med kundene, sier han.
Produktene på Fredheimgaard har også nådd ut over Norges grenser.
– Kjøttet fra gården ble servert på hovedmiddagen under Grüne Woche i Berlin. Det var litt stas, smiler han.
En helhetlig tanke bak drifta
For Håvard handler det ikke bare om maskiner eller avlinger – men om å få helheten til å henge sammen.
– Grovfôret må passe dyrene mine, og utstyret må fungere. Alt henger sammen. Det er ikke alltid det mest avanserte eller dyreste som er best – men det som fungerer for min drift, sier han.
John Deere C441R rundballepresse under arbeid.
Modellen er konstruert for effektiv kutting, høy ballekomprimering og pålitelig ytelse i varierende vær- og grasforhold.Illustrasjonsfoto. Foto:Felleskjøpet