Gratis innsamling av komprimert rundballeplast i 2023

Felleskjøpet Agri samla inn 350 tonn rundballplast i fjor. Bøndene rista plasten, pressa den i egne emballasjepresser, og våre transportører tok plasten med som gratis returlast for bonden ved levering av gjødsel og kraftfôr. Denne innsamlingen er rimelig, miljøvennlig og den gjør plasten renere, slik at den lettere kan resirkuleres. I år er målet for innsamlingen 600 tonn rundballeplast.

Landbruksplast på avveie er verken bra for miljøet eller for landbrukets omdømme, og vi tar et samfunnsansvar ved å samle inn plasten. Ordningen vil gjelde hele landet, med unntak av området til Felleskjøpet Rogaland og Agder.

Hvordan fungerer innsamlingen?

I stedet for at hver bonde selv må levere sin plast på en avfallsstasjon som har avtale med Grønt Punkt, så vil Felleskjøpets transportører samle inn denne plasten når de likevel er i området for å levere gjødsel eller andre driftsmidler.

Hva kan leveres?

Vi vil kun samle inn rundballeplast som er presset ved hjelp av en mekanisk emballasjepresse.

Hva er målet vårt?

 • Det skal bli enklere for bonden
 • Mindre plast på avveie
 • Plasten som gjenvinnes skal bli til nye produkter

Plasten som samles inn i dag er i en slik forfatning at den i stor grad «kun» blir gjenvunnet til plastposer. Målet er å øke kvaliteten og verdien, slik at gjenvinningspotensialet er høyere. Da må vi sortere og oppbevare plasten bedre.

Hvilke krav stilles for å levere plast?

Vi ønsker å teste om vi kan heve kvaliteten på den innleverte plasten ved å gjøre enkle grep ute på gården. Derfor vil det stilles en del krav til deg som leverer plasten:

 • Plasten skal være presset i firkantballer ved hjelp av en mekanisk emballasjepresse. Vi godtar foreløpig ikke alternative/hjemmelagde presser. Av hensyn til logistikken så må det være så standardisert som mulig.
 • Plasten skal være risteren
  - Ved å riste plasten et par ganger før du legger den inn i pressa
 • Plasten skal kun være rundballeplast
 • Plasten skal være lagret tørt

Krav til oppbevaring og innlevering

 • Lett tilgjengelig for lasting – i nærhet av losseplass gjødsel
 • Lagres på paller eller annet underlag, slik at plasten kommer opp fra bakken
 • Dekkes over for å unngå at plasten blir våt
 • Bonde må ha traktor eller minilaster med rundballeklype, og laste plasten på bil selv

Ordningen vil gjelde hele landet, med unntak av området til Felleskjøpet Rogaland og Agder.

Dette for å bevare kvaliteten på plasten best mulig, og for å være best mulig tilpasset Felleskjøpets returlogistikk.

Henteoppdrag som ikke tilfredsstiller kravene, kan risikere å bli avvist av transportør.

Plassbesparende og tidsbesparende

Felleskjøpet krever ikke at du kjøper din emballasjepresse av oss, men vi tilbyr et svært prisgunstig alternativ vi mener passer veldig godt i en låve, da den ikke krever mye plass. Dette er samme plastpresse som Produktsjef Jan Håvard Kingsrød har på sin gård.

 • Med denne komprimatoren blir plasten fra 50-60 rundballer til en 80 kilos firkant som enkelt kan håndteres med tralle. På denne måten tar plasten utrolig mye mindre plass enn når den bare blir lagt i en haug, sier Kingsrød.

Har du en mekanisk emballasjepresse du har kjøpt et annet sted legger du inn mål og vekt på firkantballen på bestillingsskjemaet i Min Gård slik at vi kan planlegge logistikken.

Vi åpner for å legge inn bestilling for henting av plast i Min gård 1. mai 2023. Merk at siste frist for innmelding er 01.10.23 hvis du vil ha plasten hentet i 2023.

Hvor ofte hentes plasten?

Felleskjøpet vil organisere transporten slik at den blir rimelig og miljøvennlig. Vi henter bare når vi likevel har en bil i området. Det er plass til 64 komprimerte baller på en lastebil, ca. det dobbelte på et vogntog. Vi må derfor kunne hente hos flere i samme område for å kjøre fulle lass. Noen vil bare få hentet plast en gang i året, og vi henter bare i perioden mai til oktober.

Spørsmål om pilotprosjektet

Bjørn Petter Skjeltorp
+47 911 06 373
Bjorn.Petter.Skjeltorp@felleskjopet.no

Hans Kristian Hagen
+47 905 64 835
Hans.kristian.hagen@felleskjopet.no

 

Relaterte produkter

Aktuelle artikler

Vil støvsuge Østfold for storsekker
Fint å få henta plasten gratis
TrioWrap loop- Gjenvunnet rundballeplast beskrevet i tre steg
Resirkulert plast gjør det bra

Rundballeplast

Hvor ren må plasten være?

Komprimering

Resirkulering av rundballeplast

Betalingspartnere