– Markedet i Trøndelag er regelrett støvsugd. Nå klarer vi akkurat å få til det til å gå rundt, men det er svært sårbart. Behovet for oppbemanning er prekært, sier Roy Are Meldal, salgssjef for de ni verkstedene til Felleskjøpet i Trøndelag.
Ved verkstedet på Klett har verkstedlederen hatt ute stillingsannonse etter landbruksmekaniker siden nyttår. Foreløpig uten resultat. Situasjonen er ganske prekær ved flere andre avdelinger.
– Noen vil hevde det er et luksusproblem, men det er ekstremt viktig at vi har nok folk på jobb til å ta unna oppdragene, sier Meldal.
Etterlyser satsing på mekanikerfaget
Det store behovet for mekanikere kommer som resultat av store investeringer både i landbruket og entreprenørnæringen i Trøndelag.
– Det er mange som satser, investerer og er framme i skoa. Det er vi selvsagt veldig glade for i Felleskjøpet. Med mye maskiner og redskap i omløp, blir det også en stor andel brukt utstyr å håndtere. Dermed vokser behovet for kvalifisert arbeidskraft, spesielt på verkstedene.
Meldal etterlyser en større satsing på praktiske og yrkesrettede fag i skolen.
– Vi håper landbruksmekanikerfaget kan få et skikkelig løft. Vi har behov for mekanikere på de aller fleste avdelingene våre i regionen. Akkurat nå er det stort behov på Klett, Fosen, Levanger, Stjørdal, Namsos og i Verdal, sier han.
Verkstedleder Per Ove Buland ved Felleskjøpet Stjørdal beskriver mekanikerfaget som et yrke hvor det handler om langt mer enn oljeskift og tunge reparasjoner med slegge.
– Landbruksmekanikerne har en svært allsidig kompetanse. Mye av arbeidet gjennomføres med digitale verktøy. Det handler ofte om å jobbe ut fra avanserte diagnoser og planlegge kompliserte og krevende jobber. Blir du landbruksmekaniker, får du en enormt variert hverdag, og det er mye mer enn svarte fingre, sier Per Ove Buland.
Sikrer norsk matforsyning
Med erfaring får mekanikerne i Felleskjøpet mye selvstendig ansvar, og de jobber gjerne på egenhånd med egen servicebil ute hos kundene.
– Samtidig er dette en jobb som gir mye mening for den enkelte, og det er et yrke med samfunnskritisk betydning. Når du er mekaniker i Felleskjøpet bidrar du til å sikre norsk matforsyning, sier Roy Are Meldal.
Felleskjøpet har 40 verksteder rundt om i landet og cirka 250 mekanikere. Samvirkekonsernet har til enhver tid 50 lærlinger innen ulike fagområder.
Bli landbruksmekaniker!
I Trøndelag er det i løpet av de siste tre årene bygd nye, moderne Felleskjøpet-anlegg i henholdsvis Namsos, Brekstad og Steinkjer.
Roy Are Meldal sier mangelen på mekanikere også gjelder utenfor Trøndelag.
– Jeg har fått rapporter om at kolleger både i Felleskjøpet og hos konkurrenter mangler mekanikere.
Verkstedlederen i Stjørdal har en klar oppfordring:
– Det sitter garantert mange ungdommer der ute som er usikre på yrkesvalget, og som ønsker en utdanning i praktiske fag. Vi har løsningen hvor du får utfolde deg både teoretisk, praktisk og med enorme muligheter for utvikling. Bli landbruksmekaniker, oppfordrer Per Ove Buland.