Å løfte fram samvirketanken og verdien av å stå sammen, står sentralt for Jens Lippestad i hans nye rolle som styreleder. Og det som inspirerer han mest er innsatsviljen og optimismen i landbruket, selv under vanskelige forhold.
Vårt nettsted støtter ikke lenger Internet Explorer. Vi anbefaler alle å benytte seg av andre nettlesere, da Explorer ikke er optimalisert for sikkerhet eller hastighet i dagens nett og nettsider. Bruk mer moderne nettlesere som Edge (Windows sin nye nettleser), Chrome, Firefox eller Safari (Hvis du bruker Mac).
Our site no longer supports Internet Explorer. We recommend everyone to use other browsers, as Explorer is not optimized for the security or the speed in today's networks and websites. Use more modern browsers such as Edge (Windows new browser), Chrome, Firefox or Safari (If you use Mac)
Samvirke er Felleskjøpets medlems- og fagmagasin. I Samvirke kan du lese artikler om landbruket, om næringspolitikk, om hvordan bønder jobber i Norge og få informasjon om Felleskjøpet.
Å løfte fram samvirketanken og verdien av å stå sammen, står sentralt for Jens Lippestad i hans nye rolle som styreleder. Og det som inspirerer han mest er innsatsviljen og optimismen i landbruket, selv under vanskelige forhold.
Navnet “landøyda” kommer nok ikke helt ut av det blå, da planten er giftig for dyr på beite. Så lenge planten er fersk er den usmakelig for dyrene, men ved slått til høy eller lagt i silo øker smakeligheten, mens giftigheten består.
Harald Bjørnsen fra Bardu er fjerde generasjon på gården og var finalist i "Årets unge bonde 2024". Nå satser han tungt med nytt fjøs og melkerobot – og håper på litt mer fritid i fremtiden.
– Felleskjøpet har feltverter for å teste fôring i praksis med forsøksledd og kontroll med samme klima, samme dyremateriale og like forhold, hvor vi kan sammenlikne to ulike fôrprogrammer eller fôringsstrategier .
Stadig flere holder høneflokken lengre før innsettet avsluttes. Når hønene skal bli over 80 uker blir fokuset på detaljer avgjørende for å lykkes hele veien ut.
På Fredheimgaard på Vigra driver Håvard Blindheimsvik med sau, slaktegris og storfe, og har funnet sin nisje i markedet for kvalitetskjøtt. Med flere kalvinger i året, er det særlig den lille og robuste rasen Dexter som har blitt et kjennetegn for drifta.
Vetle Sæterbø Skei fra Surnadal tok over gården som 19 åring. Han har satser stort på maskinsamarbeid og nye løsninger for sin mjølk- og kjøttproduksjon.
På Tørresvangen gård er det samspillet mellom mjølkeerstatning, grovfôr og riktig kraftfôrtilvenning som sikrer god dyrehelse og lønnsom drift.
Bruk av ensileringsmidler har i alle forsøk vist god lønnsomhet. Selv under normalt gode forhold vil ensileringsmidler gi et bedre resultat ved at man tar mer vare på næringa i graset.
Verdens tredje verste ugras, hønsehirse (Echinochloa crus-galli) har spred seg utover fra Oslofjordområdet og er nå funnet langt innover i landet samt i Rogaland og Trøndelag.
Kameratene Bendik Kjærstad (27) og Matias Johansen (26) satser begge på en framtid som melkeprodusenter. Med nye fjøs og tett samarbeid gir de seg selv en god arbeidshverdag og sørger for aktivitet i bygda.
RAMNES: – Jeg bruker Gramitel for å piffe opp korn og gras i frøproduksjon rundt skyting. Jeg bruker det under soppsprøyting, for da er det lettvint å ta med, for da skal en jo ut lell, sier Sverre Langeland.