31.08.2023 | Eva Pauline Hedegart, fagsjef plantekultur 

Tydelige tegn på at mus og rotter har kommet inn i huset er avføring, samt gnage- og løpelyder i veggene. Det er også vanlig med sterk lukt av urin, særlig fra mus, som drikker svært lite og derfor har veldig konsentrert urin. Rotter drikker mer og har utvannet urin som ikke lukter så sterkt. Men til forskjell fra mus, er rotter vanedyr som gjerne har et «toalett» som også kan gi ubehagelig lukt.

Slik forebygger du

Å jobbe forebyggende er den beste måten å holde gnagerne borte. 
Du kan gjøre mye i omgivelsene for å redusere gnagernes interesse for å nærme seg hus og driftsbygninger. Fuglemat på bakken, åpne komposter, boss, kraftfôrsøl og kornrester i og rundt tørka er gnagermagneter. De liker ikke å bevege seg i åpne områder, og finner gjerne skjul i vedstabler, eller under paller.

Rotter er skye og smarte vanedyr som gjerne følger en fast løype langs husveggene eller gjennom høyt gress. Reduser derfor mulighetene deres for å kunne bevege seg beskyttet. Klipp gress, rydd opp langs fjøsvegger og ikke ha busker eller tette bed langs veggene.

Når gnagerne kommer seg innomhus

Muse og rottefeller bør plasseres på steder der det er størst sannsynlighet for at gnagerne går, altså langs veggene. Når du legger ut gift, er det viktig å sørge for at ikke barn, hunder eller katter kan risikere å få i seg giften. Åtestasjoner med rottegift plasseres ved veggene.

Relaterte produkter

Felleskjøpet selger flere gnagermiddel du som gårdbruker kan benytte i kampen mot mus og rotter. De forutsetter at du har godkjent gnagerbevis, og alle midlene legges i åtestasjon.