31.08.2023 | Felleskjøpet

I likhet med øvrige middel, kreves det også her at du har godkjent gnagerbevis for å kjøpe det.

De fleste gnagermidler på markedet virker antikoagulerende og akkumuleres i verdikjeden. Selontra virker på en annen måte, ved at gnagere får i seg en «overdose» D-vitamin. Dette øker kalsiuminnholdet i blodet, og de dør relativt raskt. Virkestoffet i Selontra brytes ned i naturen, noe som resulterer i mindre fare for sekundærforgiftning hos dem som spiser døde gnagere.

Forlenget holdbarhet

Produsenten garanterer at Selontra holder seg både i smakelighet, virkning og konsistens i fem år. Nytt i år er etiketten også inkluderer to nye musearter: skogmus og markmus.

Forebygg invasjon av skadedyr

Det viktigste for å unngå invasjon av rotter og mus er selvfølgelig å jobbe forebyggende. Du kan gjøre mye i omgivelsene for å redusere gnagernes interesse for å nærme seg hus og driftsbygninger. Fuglemat på bakken, åpne komposter, boss, kraftfôrsøl og kornrester i og rundt tørka er gnagermagneter. De liker ikke å bevege seg i åpne områder, og finner gjerne skjul i vedstabler, eller under paller.

Rotter er skye og smarte vanedyr som gjerne følger en fast løype langs husveggene eller gjennom høyt gress. Reduser derfor mulighetene deres for å kunne bevege seg beskyttet. Klipp gress, rydd opp langs fjøsvegger og ikke ha busker eller tette bed langs veggene.

Nyhet: Overvåkingspasta

Som et ledd i Integrert skadedyrbekjempelse er det et mål å bruke minst mulig gift for å bekjempe skadedyr. Nytt i år et at Felleskjøpet har tatt inn en «monitor paste»; en giftfri blokk som plasseres i åtestasjonene. Den har samme fasong, innpakning og smakelighet som Selontra. Ved å overvåke åtestasjonene klarer du dermed å identifisere et tidlig angrep, og kan slå det ned før det utvikler seg. Både Selontra og overvåkingspasta smaker og frister mer enn mais, kraftfôr men også bedre enn dyre kabler og ledninger.

For at du som bruker skal skille mellom pasta og virksom Selontra, er pastablokkene noe lettere og de er uten trykk på plasten rundt. Det kan også være en ide å kjøpe en 3 kg eske Selontra, og en enkilos med «lure-Selontra». I begge tilfeller skal plasten rundt blokkene være på når du legger dem i åtestasjonen.

Plassering av åtestasjoner

Muse og rottefeller bør plasseres på steder der det er størst sannsynlighet for at gnagerne går, altså langs veggene. Når du legger ut gift, er det viktig å sørge for at ikke barn, hunder eller katter kan risikere å få i seg giften.