30.01.2023 | Felleskjøpet

Skal du kløyve ved til eget bruk hjemme eller på hytta? Eller driverer du kanskje profesjonelt?  Uansett kan et redskap som kløyver veden din, og sørger for at du har nok av tørre pinner i riktig størrelse tilgjengelig til enhver tid, være nyttig.

Hvilken ved er best å kløyve

Ved er et helt eget fagområde, der mange mener mye. Men noen gode regler er felles for de fleste:

  • Tørr ved fra butikken eller eget lager er enkel å kløyve i mindre stykker
  • Frosne vedkubber kløyves ekstra lett
  • Ferske kubber er også enkle å dele, om det er varmt i været.
  • Er kubbene store, begynn å kløyve fra kanten, ikke midten.

Kløyving med øks

Har du lyst til å kombinere trening og vedkløyving, kan du gjøre det på gamlemåten: Bruke hoggestabbe og øks. Hoggestabben bør være rundt en halv meter høy, slik at du treffer riktig og kan slappe av i rygg og skuldre. Stå støtt med god avstand mellom bena, og gjerne litt knekk i knærne. Bruk arbeidshansker, vernebriller og -sko, og helst også en vernebukse. Ha aldri hånden på kubben når du hogger. Øks er skarpt og tungt, og kan gjøre alvorlig skade.

Skal du kløyve store kubber, kan det være lurt å bruke en kløyveøks med kiler, som gjør at veden splittes enkelt.

Husk også å hold redskapen skarp. Du kan enkelt slipe selv.

Likevel kan det være vanskelig å få de små, fine pinnene med denne metoden. Til det finnes det bedre og enklere løsninger;

Kløyving med vedkløyver

En vedkløyver er helt genialt om du jevnlig har behov for å kutte veden i mindre stykker. En manuell vedkløyver tar liten plass og koster langt mindre krefter enn øks.

− Med denne lager du raskt opptenningsved og små pinner til bålet, peisen eller steinovnen. Veden kløyves raskt og effektivt med en slager - en bred hammer. Du slipper å bruke øks, noe som gjør prosessen langt tryggere. Har du behov for det, kan den også skrus fast i underlaget. En solid sak laget i støpejern, som også tar seg bra ut, forklarer Knut Ivar Haave, kategorisjef butikk i Felleskjøpet.

Også her kan det være lurt å bruke vernebriller og hansker, men ytterligere verneutstyr er ikke nødvendig.

Kløyving med maskin

Har du et større behov og jevnlig trenger å kløyve store mengder ved, kan en elektrisk, hydraulisk vedkløyver være løsningen.

− Det finnes vedkløyvere av forskjellige størrelser og typer, avhengig av hvilket behov du har. For privatbrukeren, ofte brukt på hytta, har du vedkløyvere med bord, hjul og beskyttelsesdeksel, som gjør jobben enkel i komfortabel arbeidshøyde.

− Har du større behov, og kanskje driver på en mer profesjonell basis, finnes større og kraftige versjoner som kan kobles til traktor og laster. I tillegg til helautomatiske løsninger; vedmaskiner som kapper, kløyver og transporterer veden til ønsket beholder, utdyper Haave.

Ved bruk av kløyvemaskin er det viktig å bruke noe verneutstyr. Du trenger gode hansker og vernebriller. Ved maskinbruk kan også hørselsvern være lurt. Pass på at du har en jakke som sitter tett nok til at det ikke er noen løse deler som kan komme i klem i maskindeler. Det kan ofte være lurt å bruke både jakke, bukse og sko som verner deg mot tunge tømmerstokker, grener og fliser. Følg uansett alltid rådene som står i brukerveiledningen til  produktet.