27.02.2020 | Felleskjøpet

Hjelm

Du må aldri slurve med hjelmen! Husk også at det må være en godkjent vernehjelm med hørselvern og visir. Siden plast forringes med årene, er det viktig at hjelmen ikke er for gammel. Kontroller datomerkingen på innsiden av hjelmen, slik at du vet hvor lenge du kan bruke hjelmen før den må byttes ut.

Støvler

Det er helt naturlig å beskytte føttene mot et roterende sagkjede. Solide vernestøvler eller -sko er en naturlig del av garderoben til deg som arbeider i skog og mark. Det er viktig at verneskoene har sagbeskyttelse bak ståltåhette, da ordinære vernesko med ståltåhette ikke er nok.

Bukser

Vanlige bukser gir ingen beskyttelse. Bruk alltid bukser med sagbeskyttelse. De er slitesterke og gir maksimal beskyttelse når uhellet er ute. Buksene må også gi deg bevegelsesfrihet, puste og holde deg tørr på både innsiden og utsiden.

Vernehansker

Når du arbeider med saging, rydding og kapping, må du passe på hendene dine. Et par slitesterke hansker med sagbeskyttelse og dempeelement forenkler arbeidet og er mer skånsomme mot kroppen.

Varseljakke med sagbeskyttelse

Man kan bli overraskende usynlig i skogen. Derfor bør du bruke en godt synlig jakke med sagbeskyttelse når du arbeider med motorsag eller ryddesag. Det er lettere for hjelpemannskapet å finne deg om du er synlig i skogen.

Jo bedre utstyr, desto tryggere og mer avslappet blir arbeidet.

Førstehjelpsutstyr

Du må aldri arbeide i skogen uten førstehjelpsutstyr for hånden. Du bør også ha et større førstehjelpsskrin i bilen eller traktoren.

 

Tips for tryggere skogsarbeid:

  • Følg alle sikkerhetsforskrifter for arbeid med motor- og ryddesag.
  • Ha med deg førstehjelpsutstyr i lommen.
  • Merk arbeidsstedet på et kart som du legger godt synlig hjemme.
  • Ha alltid mobilen eller kommunikasjonsradioen lett tilgjengelig, helst i jakkelommen. Sørg for at mobilen er fulladet når du reiser hjemmefra.
  • Varsle noen andre om hvor du skal arbeide, og ha regelmessig kontakt med vedkommende gjennom dagen.
  • Parker bilen din i kjøreretningen, slik at du enkelt kan kjøre ut.