28.11.2019 | Felleskjøpet

1. Gå aldri fra maten på ovnen

En av de vanligste årsakene til brann er tørrkoking, det vil si at en gryte eller stekepanne har blitt glemt igjen på komfyren med platen på. Kjøp gjerne en komfyrvakt, og sett gjerne en timer på når du lager mat. Det kan føles som om du har kontroll på tiden, men det er lett å glemme seg bort hvis telefonen ringer eller du finner noe veldig interessant på Instagram … Rens viften regelmessig for å redusere risikoen for at fettet i viftekanalen skal ta fyr.

2. Vær forsiktig med levende lys

Du har sikkert hørt det før, men det kan aldri sies for ofte: Gå aldri fra et rom der du har tent levende lys. Pass også på at lysene ikke står i nærheten av gardiner, duker eller annet brannfarlig materiale. Ta gjerne en ekstra runde for å kontrollere at alle lys er slukket før du går og legger deg. Det samme gjelder hvis du har peis.

3. Peishygge på riktig måte

En åpen peis skaper stor stemning, og vedovner gir god varme. Fyrer du med ved, må du passe på at den er skikkelig tørr. Fuktig tre avgir nemlig tjære som kan feste seg i skorstein og vedovn. (Det samme gjelder for pellets og briketter.)

4. Ha kontroll på strømmen

Strømfeil er en annen vanlig årsak til brann, så sørg for å slå av all julebelysning om natten, og ikke lad mobilen på soverommet mens du sover.

5. Riktig utstyr for å unngå brann

Pass på at det finnes en røykvarsler i hver etasje (minst en i nærheten av kjøkkenet), og helst en i hvert soverom. Ikke glem å kontrollere regelmessig at de fungerer! Det er en billig livsforsikring, siden du er mest forsvarsløs mot brann mens du sover. Et godt brannslukningsapparat og et brannteppe bør også finnes lett tilgjengelig i hjemmet, og alle i familien må vite hvor de finnes. Bor du høyt oppe eller har flere etasjer, må du ikke glemme brannstige.

Ha en hyggelig (og trygg) advent!

Se alle våre produkter innenfor brannvern her.