03.08.2020 | Felleskjøpet

I løpet av JAS-perioden er risikoen for at trærne som beskjæres skal blø aller minst, og beskjæring leges raskest i de varme og fuktige månedene. Beskjæringen skal også skje etter at treet har båret frukt, hvilket innebærer at visse sorter eple- og pæretrær kan beskjæres på vårvinteren i stedet.

Det er bedre å beskjære frukttrærne litt hvert eneste år, i stedet for å gi dem en skikkelig klipp hvert femte år. Ved å beskjære frukttrærne du har i hagen, slipper du inn lys og luft i trekronene, noe som gir fine og friske trær. Generelt kan en si at epletrær og pæretrær klarer hardere beskjæringer enn for eksempel trær med plommer, kirsebær og fersken.

Slik beskjærer du et frukttre

  1. Pass på at du har skarpe og gode redskap før du setter i gang. Du kommer langt med en greinsag, en god beskjæringssaks og en stabil stige.
  2. Begynn med å fjerne syke, døde og skadde grener.
  3. Ta deretter bort grener som vokser innover, nedover eller krysser og støter imot hverandre.
  4. Ta også bort en tredjedel av skuddene som vokser rett opp fra kraftigere grener.
  5. Se på treet fra ulike vinkler når du tynner ut.
  6. Pass på at du står igjen med både gamle og nye grener når du er ferdig, og at du har et luftig og jevnt tre. Grenene som går rett utover er de beste for blomstring og er mest robuste, så de vil du bevare.

Gi treet de beste forutsetningene for å vokse

Du kan også beskjære nyplantede trær litt, for å gi treet så gode forutsetninger som mulig til å vokse seg stort og sterkt. Målet med en beskjæring er å gi nok lys og luft innover mellom grenene. Da vil du tilrettelegge for at frukten får en fin modningsprosess. I motsetning til hekker skal ikke frukttrær beskjæres for hardt. For har beskjæring kan siden gi nye skudd som vokser rett opp og verken blomstrer eller bærer frukter.

Grener som gnager mot hverandre fjernes siden de kan skade hverandre og dermed svekke hele treet. Bruk alltid skarpe redskaper slik at du ikke skader grenene, og klipp rundt en halv centimeter over et nytt skudd. Til denne jobben kan du bruke grensag og rydningssaks sammen med en beskjæringssaks som brukes på grener mindre enn 2 cm i diameter. Den større saksen brukes for grener over 2 cm i tykkelse, og på de største grenene kan du bruke sagen.

Kirsebær- og plommetrær beskjæres også om høsten etter at de har båret frukt, i juli, august og september.