03.08.2020 | Felleskjøpet

Beskjæring av frukttrær

Senvinter eller tidlig vår som mars og april, er en fin tid for å beskjære frukttrær og bærbusker. Det aller beste tidspunktet for treet er riktignok å bli beskåret i sommermånedene, men da er det veldig vanskelig å se hva som trengs å beskjæres på grunn av bladverket. 

Det er viktig at ikke frukttrærne blir beskåret så tidlig at det kan komme ekstreme kuldeperioder, og gradestokken bør være rundt null grader. En annen ting å tenke på er å ikke beskjære for sent når knoppene på treet har begynt å springe ut, for da må treet få hvile.

Et frukttre bør beskjæres hvert år og tåler hard beskjæring som fører til at det vil produsere mer frukt og vil se ryddigere ut i hagen. De godt etablerte frukttrærne har som regel en paraplyform, som gjør at det kommer mye lys inn i treet og det er lettere å plukke frukten.

Om det er trær som ikke har blitt beskåret på noen år, kan det være nødvendig og ta flere store grener. Det vil føre til at veksten avtar de første årene, men så kommer det derimot mye tilvekst de neste årene.

Sjekkliste for beskjæring av frukttrær:                                           

  • Start med å skjære bort de laveste grenene slik at gressklipperen kommer under
  • Brukne, skadde, syke eller råtne grener skjæres av
  • La treet ha en naturlig form, en såkalt gjennomgående stamme, og ta bort de konkurrerende toppene
  • Ta bort alle grener som vokser inn i treet
  • Om det er grener som krysser hverandre, så fjernes de svakeste
  • Nyskudd som vokser rett opp skjæres av

Når du beskjærer skal du klippe eller sage inntil grenputen ved grenfestet, og la det ikke stå igjen tapper. Selv små tapper kan føre til at treet ikke klarer å lukke såret og det vil gå råte i treet.

Det er viktig å unngå flerring av barken når store grene skjæres, og derfor er det viktig å avlaste vekten på grenen før det skjæres inne ved grenputen.

Beskjæring av bærbusker

Bærbusker som rips og solbær trenger ikke beskjæres hvert år, men vi anbefaler derimot beskjæring hvert tredje år. Bærbusker med høy herdighet tåler å bli beskåret tidlig vår, og her kan du gjerne sjekke med en av våre ansatte i butikk for mer informasjon om hvilke bærbusker det gjelder.

Når vi beskjærer bærbusker starter vi med å ta ut tørr og syke grener. Deretter tar vi bort de eldste grenene slik at vi lager plass og lys til nye grener. Grenene kuttes helt ned, og ikke la det stå igjen mer enn lengden til omtrent halve busken. Vokser busken tett ned mot bakken, er det lurt å løfte busken litt slik at den får luft under og også slik at gressklipperen kommer under uten å skade grenene.

Det kan være smart å lage en rotsone rundt busken, altså en sirkel rundt busken som er fri for torv og gress. Dette hjelper busken med å få mer næring og man unngår skade på de nederste grenene fra gressklipper.