28.05.2020 | Felleskjøpet

Like herlig som det er å få gå omkring og nyte hagen sin når det endelig gror og blomstrer – like viktig er det å holde hagen frisk og bekjempe skadedyr som spiser og ødelegger våre vekster.  

Vi har samlet tre av de vanligste skadedyrene i hagen og hvordan vi håndterer angrepene mest effektivt. 

Gr livet surt for brunsneglene 

Alle hageeiere har vel noen gang forbannet seg over mordersneglen og deres fremgang i hagelandskapet. 

For å effektivt bekjempe brunsneglene, er det viktig å være ute i hagen ofte for å plukke bort sneglene for hånd. Selv om det byr deg imot, må du også drepe sneglene for å forsikre deg om at de ikke formerer seg. 
Et annet tips er å forhåndsdyrke mange av plantene du planlegger å ha i hagen, innendørs. Forhåndsdyrkede planter, som har fått tid til å vokse seg sterke innendørs, tåler ofte angrepene bedre. Uavhengig av om det er mordersnegler eller andre skadedyr som står for angrepene.  

Her kan du lese våre fem beste tips for å bli kvitt brunsneglene 

Bli kvitt bladlus 

Også bladlusa er en tilbakevendende gledesdreper i våre hager. Planter som er friske og har det bra, tåler bladlusas angrep betydelig bedre enn svake planter. Pass derfor på at plantene trives i jorden. 

Heenoen  tips for en bladlusfri dyrkesesong 

  • Bladlusas verste fiende er marihøna. Finner du marihøner i hagen, skal du ta godt vare på dem, og gjerne plassere dem på planten som er angrepet av bladlus. Ei marihøne og hennes larver kan spise mengder av bladlus på bare én dag.  
  • Gå ofte rundt i hagenDa merker du raskt om plantene dine er angrepet. 
  • Sprut såpevann på bladlusene, eller rett en vannstråle mot dem. Gjør dette gjentatte ganger for å bli kvitt inntrengerne. 

Redd kålen frkålsommerfugl og kålmøll 

Finnes det noen skadedyr som raskt og hensynsløst kan ødelegge en hel avling, så er det kålsommerfuglen og kålmøllen. Når de lykkes i å komme inn til dine kålplanter og legger egg, kan larvene senere spise opp hele kålhodet og dets blader på null komma niks.  

Å bekjempe skadedyr – og da ikke minst kålsommerfuglen og kålmøllen, er derfor kjempeviktig. Det kan du blant annet gjøre med en fiberduk tilpasset pallekarmen. Den holder dessuten saksedyrene unna, og beskytter også mot sterkt sollys og vind. Dyrker du på frimark, trenger du et større nett. Pass på å få duken eller nettet på plass idet du setter plantene i jorden.  

Dersom kålsommerfuglen likevel lykkes i å legge egg og larver klekkes, er det aller beste tipset å gå rundt blant plantene og plukke bort larvene for hånd. Hvis et blad har mange larver på seg, kan du ta bort hele bladet uten at det skader planten. Unngå å klemme ihjel larvene på selve bladet, da det kan legge igjen smak på planten.