18.04.2024 | Felleskjøpet

Ved å dyrke økologisk, kan du ta vare på naturen, redusere utslipp av skadelige kjemikalier og nyte sunnere og mer næringsrik mat rett fra hagen din. Økologisk dyrking handler om å jobbe i harmoni med naturen. Når du dyrker økologisk, tar du vare på livet i jorden som er nøkkelen til en sunn og fruktbar hage. Ved å bruke færre kjemiske stoffer, bidrar du til å redusere forurensning og bevare jordens naturlige balanse.

Velg økologiske frø


For nybegynnere er det lurt å starte i det små. Velg noen få vekster som du liker å spise og som trives i ditt klima. Når du kjøper frø så velger du økologiske varianter og det aller beste er om de er produsert her i Norge. Det sikrer at du ikke introduserer skadelige kjemikalier i hagen din fra starten av.

Torvfri og næringsrik


For å gi plantene dine den beste starten, er det viktig å velge riktig jord. Velg torvfri jord eller lag din egen blanding av matjord og kompost. Dette gir plantene alle næringsstoffene de trenger for å vokse seg både sterke og sunne. I tillegg er torvrfri jord basert på modnet kompost og inneholder kun organisk gjødsel, trefiber og sand. Denne unike kombinasjonen, sammen med det livlige mikrolivet i jorden, fremmer sunn plantevekst. Les mer om hvordan du lager din egen kompost her.

Naturlig gjødsling med kompost

I stedet for å bruke kunstgjødsel, kan du gjødsle med kompost eller annet organisk materiale. Dette gir næring til jorden og fremmer et sunt mikrobielt samfunn som bidrar til sunn vekst – og det gir naturlig skadedyrsbekjempelse uten å måtte tilsette noe ekstra, noe som igjen gir motstandsyktige planter.

Naturlig biologisk mangfold


I en økologisk hage er det viktig å tilrettelegge for biologisk mangfold. Plant blomster som tiltrekker nyttige insekter som bier og marihøner som hjelper til med naturlig skadedyrsbekjempelse. Les hvordan du kan gjøre hagen bievennlig her. Unngå bruk av kjemiske sprøytemidler som kan skade både skadelige og nyttige insekter.

Økologisk dyrking er ikke bare godt for miljøet, det gir også deg og familien din tilgang til sunnere og mer næringsrik mat. Ved å følge disse enkle trinnene, kan du starte din egen økologiske hageeventyr og nyte gleden av å dyrke dine egn grønnsaker og urter på en bærekraftig måte.