Hva kan beskjæres?

Den store høstbeskjæringsperioden (JAS) er over, men du kan fint klippe ned høstblomstrende klematis og høstbringebær som du har høstet ferdig. Og du kan fint beskjære rips- og stikkelsbærbusker, så lenge det ikke er kuldegrader. Vinrankene beskjæres når de har sluppet bladene, senest ved juletider hvis de står i drivhus, siden vinrankene har en tendens til å blø (slippe sevje) hvis de beskjæres om våren.

Den siste såing

Hvis du sår grønnsaksfrøene om høsten, får du avlingen noen uker tidligere om våren. Det kan være verdifullt for deg som ønsker en så stor grønnsaksavling som mulig. Frøene skal ikke spire nå, men bare ligge i jorden og vente på den første vårvarmen. Derfor må du ikke så for tidlig. Hvis du bor sør i landet, kan du vente til desember–januar. Egnede arter er for eksempel spinat, gulrot, pastinakk, reddik, skorsonerrot, løk, salat og gressløk.

Disse kan du la stå

Grønnkål, purre og persille tåler frost godt og kan stå i kjøkkenhagen og høstes hele vinteren. Du kan godt legge halm rundt plantene, slik at de ikke fryser fast når kulden kommer. Det lønner seg å dyrke dem i et hevet bedd som kan tildekkes med et vindu som kan åpnes. Da kan du høste selv etter at snøen har begravd resten av kjøkkenhagen.

Dekke til rosene

Telen skal ha lagt seg på overflaten før du dekker til rosene. Men da er det på tide å legge på et lag kugjødsel eller jord for å beskytte de nederste greinene mot frostskader. Form jorden slik at den dekker den nedre delen av greinene, så reduserer du risikoen for at rosene fryser hvis vinteren blir kald. Spesielt grupperoser og moderne roser bør beskyttes med tildekking.

Flere tips til hagesyssel på senhøsten

• Fjern høstløv og annet rusk fra hagedammen.
• Tøm alle potter som ikke tåler frost, og oppbevar dem under tak, gjerne opp-ned.
• Sett hvitløk hvis du ikke har rukket det tidligere, eller hvis det har vært for varmt.
• Heng opp plantelys (for eksempel lysrør) for overvintrende middelhavsplanter. La dem være tent mellom cirka klokken 08.00–22.00.
• Mat småfuglene.