26.03.2020 | Felleskjøpet

Hvis pelargoniaene ser pistrete og nakne ut, er det verdt å bruke litt tid og energi på å beskjære dem ordentlig. Da får de fin fasong og danner nye skudd. Et par uker senere kan du plante om pelargoniaene i ny, næringsrik jord, gjerne plantejord. Nå har nemlig den gamle jorden blitt veldig næringsfattig. Vi forteller deg hvordan du gjør det, trinn for trinn.

Hvor mye skal du beskjære?

Når du skal beskjære pelargoniaer, er det nesten ikke mulig å ta for mye. En god tommelfingerregel er å skjære bort cirka halvparten eller 2/3 av pelargoniaen. La det stå igjen to-tre «øyne», det vil si de runde ringene på stilken.

Fordelen ved å trimme kraftig er at forgreningene starter langt nedenfra, og dermed får du en tett og fin pelargonia.

Bruk riktig beskjæringsverktøy

Vil du at den høyeste toppen på planten skal være i midten, kan du spare litt mer av den midterste grenen. Pass på at du ikke skader knopper i bladverket når du kutter. Ta gjerne vare på de avklippede grenene for å plante nye stiklinger

Bruk en god beskjæringssaks eller kniv. Husk å rengjøre verktøyet nøye med for eksempel sprit for å unngå å spre sykdommer fra plante til plante.

Plant stiklinger eller avleggere

En stor fordel med beskjæring av pelargoniaer er alle de små stiklingene som blir til overs. Du kan ta vare på stiklingene på to forskjellige måter.

1) Sett dem i et glass vann til de har fått røtter. Deretter planter du dem i krukker.

2) Du kan også plante dem rett i potter

  • Begynn med å plukke bort bladene lengst nede på stiklingene før du planter dem i såjord. Grenen kan være ca. 5–10 cm høy.
  • Plant stiklingene i en liten potte på 5–7 cm med det nederste bladverket rett over jorden. Hold jorden fuktig, uten å vanne for mye.

Etter ca. to uker har det kommet nye skudd. Da er det på tide å plante over i en vanlig potte. Plant stiklingen i samme høyde som tidligere. Sett planten lyst, men ikke direkte i solen. Nå er det bare å nyte alle de nye pelargoniaene når våren endelig kommer!

Pelargoniaer som ikke skal beskjæres om våren

Husk at duftpelargoniaer og engelske pelargoniaer danner blomsterskudd i vinterhalvåret og derfor bør beskjæres om høsten i stedet.