22.03.2024 | Felleskjøpet

Brune blader og nåler på plantene er kjedelig, og et tegn på solskade. Unngå at plantene dine tørker ut ved å gi de solbeskyttelse på våren.

Hagen vekkes til liv

Så fort solen begynner å varme våkner de vintergrønne plantene fra dvale og gjør seg klare for en ny vekstsesong. Vann fordamper fra nåler og blader, og plantene trenger derfor vann, men så lenge bakken er frossen, klarer ikke plantene å hente vann via røttene. Tar du ikke grep, vil de få skader eller i verste fall tørke ut.

Typiske vintergrønne planter er bladplanter som rhododendron, laurbærhegg, eføy og buksbom, samt nåletrær som tuja og einer.

Dekk til plantene

En enkel måte å beskytte plantene mot direkte sollys er å dekke de til med en juteduk, striesekk eller annet stoff som slipper inn luft og vann, men ikke sollys. Ikke bruk plast, da det blir varmt og fuktig, og kan føre til at planten råtner. La dekke være på plantene helt til frosten har gått i bakken. Vann gjerne plantene hvis jorda er tørr etter at frosten har tint. En hekk er vanskelig å dekke til på samme måte, da kan det hjelpe å dusje hekken eller vanne røttene med lunkent vann.

De nyeste plantene – mest utsatt

Plantene du plantet i fjor er mest utsatt for tørkeskader. Eldre planter har dypere røtter og vil derfor få tak i vann enklere. Men også disse kan være utsatt når det er mye frost. Planter som står i områder med sol er ekstra utsatt.

Hvordan håndtere planter som er skadet?

Er det noen få brune blader eller nåler, kan du prøve å fjerne de forsiktig. Ved mer skade bør du gi planten ekstra vann og gjødsling.