For at planter skal utvikle et størst mulig rotsystem som kan ta opp vann og næring må pH-verdien i jorda være rundt 6. En pH-verdi under dette gjør rotsystemet mindre og næringsstoffene i jorda mindre tilgjengelig for plantene. Løsningen kan være å kalke på høsten eller våren, før snøen er helt smeltet.

Ta en jordprøve

Er du i tvil om pH-en i jorda kan du ta en jordprøve. Hvis pH-verdien under 5,8 er jorda for sur, og har behov for kalk. Hvis du har regelmessig prøver som viser fallende verdier på vei under 6, bør du vurdere å kalke.

Les mer om jordprøver her.

Velg riktig kalk til hagen

Felleskjøpet Hagekalk granulert passer til alle hagevekster og sikrer planter tilgang til næring og gode vekstforhold. Dette er små kuler av kalksteinmel som selges i sekker på 20 kg. Kulene er enkle å spre jevnt utover, enten med hånd eller ved bruk av spredeutstyr som Hagro håndsåer eller Hagro strø- og såvogn. Bruk av spredeutstyr forutsetter at den er granulert, altså at kalken kommer i kuler.

Slik kalker du i hagen

Det er best å kalke på høsten eller våren, før snøen er helt smeltet. Felleskjøpet Hagekalk granulert strøs direkte på gressplenen. For å få et godt resultat anbefaler vi å tilføre 3-5 kg. kalk per 100 m2 plen hvert år, eller etter behov hvis du har mose og ugress.

Blomsterbed, bærbusker og frukttrær kan gjødsles og kalkes som gressplenen. Surjordsplanter som lyng og rododendron skal ikke kalkes, men de kan gjødsles. Pass på å ikke kalke for mye. Da vil plantene mistrives fordi de får problemer med å ta opp næring.

Kalk bidrar til mindre mose og ugress

Mose i plenen kan være et tegn på for lav pH-verdi. Kalken vil ikke fjerne mosen, men det gir gressplenen bedre vekstbetingelser. Har du mye mose i plenen bør du bruke mosefjerner, rake bort mosen, så i nye plenfrø samt vanne og gjødsle rikelig slik at det nye gresset og vokser.

Kalk bidrar også til mindre ugress. Ved å gi planteartene som er sådd de beste forholdene, hindrer man at ugresset får gode vekstforhold.

OBS: Kalk må ikke forveksles med kalksalpeter. Kalksalpeter er nitrogentilskudd, som brukes til å friske opp vekster, eller til plen og kjøkkenhage midt på sommeren.

Ved spørsmål om kalk til hagen kan du få gode råd i din nærmeste Felleskjøpet-butikk. Finn din nærmeste butikk her.