10.10.2014 | Idun Rosenfeld, fagsjef hest

Biprodukt fra sukkerproduksjon

Både betfiber og betfôr kommer fra sukkerbeten som blir dyrket for å utvinne sukker til humant bruk. Moderne utvinningsmåter gjør at sukkeret blir meget effektivt utvunnet, og man sitter igjen med et restprodukt som er tilnærmet sukkerfritt, og består i hovedsak av lettfordøyelige kostfibre.

Disse fibrene inneholder mye av et stoff som kalles betain, og som har mange nyttige egenskaper for hesten. Det er i B-vitaminfamilien, og har i tillegg en svært god evne til å trekke til seg vann. Derfor binder fibrene fra sukkerbeten svært mye vann, og det holder på denne væsken til de er langt bak i hestens fordøyelsessystem.

Champion Betfiber

For å lage produktet Champion Betfiber blir betfibrene tilsatt en liten mengde soyaolje (for å få det smidig nok til å kunne presses gjennom maskinene) samt litt salt, og deretter pelletert. Dette produktet er altså tilnærmet stivelse- og sukkerfritt, og egner seg meget godt til hverdagsfôring. Det har en energimengde pr kg TS på linje med kraftfôr (ca 0,97 Feh per kg), og binder til seg store mengder vann,  5-7 ganger sin egen vekt.

Hester som er følsomme for sukker og andre lettfordøyelige karbohydrater som stivelse, kan med fordel fôres med betfiber.

Dette gjelder for eksempel hester som er forfangne, insulinresistente (EMS), har krysslammelse/tying up, cushing, magesår eller har tilbakevendende kolikker. Siden betfiber binder store mengder vann er det også gunstig til hester som drikker for lite, spesielt i den kalde delen av året da det kan være vanskelig å friste hesten til å drikke nok.  

Betfôr

Betfôr er laget av de samme fibrene som i betfiber, men det har tradisjonelt sett vært tilsatt ca. 35% melasse, og er ikke pelletert. Dermed er betfôr et veldig søtt fôr med høyt sukkerinnhold, og fører til en tydelig blodsukkerstigning etter at hesten har spist fôret. Det egner seg godt til å fylle opp glykogenlagrene i hestens muskler etter en hard anstrengelse, for eksempel en hard trening eller konkurranse/løp. På grunn av markedets ønske om å redusere hestens sukkerinntak, har Felleskjøpets leverandør av Betfôr i den senere tid halvert innholdet av melasse. 

Vi kan sammenlikne bruk av betfôr til hest med det å drikke energidrikk med høyt karbohydratinnhold etter en hard treningsøkt. Betfôr kan også fôres til hester som lett blir for «treige» under trening.

Betfôr er derimot ikke det ideelle hverdagsfôret. Spesielt ikke til hester som er følsomme for høyt blodsukker, hester som lett blir «heite», og hester som har fordøyelsesrelaterte sykdommer som forfangenhet, insulinresistens, krysslammelse/tying up og magesår. De fleste hester liker den søte smaken på betfôr veldig godt, og oppbløtt betfôr egner seg derfor spesielt godt til å blande i medisiner med en smak hesten ikke liker.

Hva passer for din hest?

For å oppsummere er altså betfiber det sukkerfrie hverdagsproduktet, mens betfôr egner seg som «energidrikk» til hesten etter harde anstrengelser. Begge fôrene skal bløtes godt, og tilfører hesten ekstra væske som kan være med på å forhindre forstoppelse.

Har du spørsmål om bruken av betfiber og betfôr? Bruk kommentarfeltet under. 

Klikk her for å finne din nærmeste Felleskjøpetbutikk