18.09.2025 | Tekst og foto: Karstein Brøndbo

Det ble hyggelig samling på det nyoppussa kjøkkenet til Thea, da fagsjef Margareth Fosseng markerte overgangen for to gode samarbeidspartnere som nå overleverer gården til neste generasjon. Thea Oppegaard og Johan Fredrik Thesen overtar samtidig oppgavene som feltverter for hvert sitt Felleskjøp.

Hvordan har det vært å drive med forsøk i så mange år?

– Det har vært lærerikt og interessant. Vi har fått god oppbakking, og vi har kunnet følge med på en stor utvikling med tilvekster fra 800 gram da vi startet for 33 år siden, og nå har vi faktisk vært over 1300 gram i enkelte forsøk. Mye av det vi har prøvd har det aldri blitt noe mer ut av, og det har vært viktig å finne ut av det også, sier August. Han ønsker samtidig å takke sin faste smågrisleverandør for god kvalitet i alle år.

– Det fine med August, er at han har hatt et helt vanlig slaktegrishus som alle andre, bare med bingevis innveiing, ulik fôring i annenhver binge og ulike klubber for levering av gris fra forsøksleddene. Derfor blir resultatene så overførbare, sier Margareth.

– Jeg synes også at det har vært en artig reise. Vi har hatt med flinke folk å gjøre heile tida. Vi har veid mye smågris i forsøkene, og det har vært mye å gjøre. Men det har også vært veldig interessant, og det har vært artig være med på å greie å løfte oss og grisen med bedre fôring, sier Ole Kristian Thesen. Hans fjøs har i større grad vært et forskningsfjøs for Felleskjøpet Fôrutvikling.

– Hos Ole Kristian Thesen har vi i mange år hatt forsøk med smågris. Men nå bygger Johan Fredrik nytt fjøs til slaktegrisen. Det skal være klart utpå nyåret med ProGrow kameraveiing i alle binger, så nå får vi full vektkontroll på grisen fra fødsel til slakt, sier Margareth.

ProGrow kameraveiing i grisefjøs

ProGrow kameraveiing i grisefjøs ble vist på Dyrsku'n.

Fra granskudd til SPF

– Det blir spennende, sier Johan Fredrik. Fôringsforsøk hos Thesen har vært viktige i større forskningsprosjekter, bl.a. Foods of Norway, da grisene på gården ble fôra med protein fra gjær som hadde vokst på sukker fra gran. Tilveksten ble litt dårligere, og det ble også økonomien, så det er ikke videreført.

– Vi testa om SPF-grisen hadde andre behov enn vanlig gris. Det fant vi i fase 1, der forsøk viste at vi nå kunne bruke et litt rimeligere råvarer i Format Vekst 130, sier Margareth, som er opptatt av at feltforsøkene er en rask vei fra testing hos en til bedre dekningsbidrag hos mange andre produsenter.

mottak800.jpg

MOTTAK: August Oppegaard tar imot smågris. Foto: Privat.

imagezr75y.png

SLAKTEGRIS: Grisene har det fint hos Thea og August Oppegård på Vormsund. Foto: Privat.