20.05.2015 | Felleskjøpet

Valpen vokser raskt på kort tid. Magesekken er liten og fordøyelseskanalen er ikke ferdig utviklet. Valpefôret må derfor være konsentrert og lett å fordøye for å kompensere for lavt fôropptak. Velg gjerne et valpefôr tilpasset rasestørrelse. Den viktigste forskjellen mellom disse er forholdet mellom energi- og proteininnhold, noe som sikrer at valpen vokser i den hastigheten som den skal.

Gi nyfødte valper godt stell

En nyfødt valp veier relativt lite, har små energireserver, er dårlig isolert mot varmetap og har et immunforsvar som ikke er fult utviklet. Den krever derfor godt stell og miljø kombinert med godt fôr for å utvikle seg best mulig. Valpen må få i seg rikelig med råmelk så snart som mulig etter fødsel. Råmelk inneholder antistoffer som betyr mye for overlevelsesevne og livskraft.

Start tilvenningen fra morsmelk til tørrfôr tidlig

I perioden fram til avvenning får valpen dekket næringsbehovet sitt gjennom morsmelk. Vanligvis tar valpen opp forholdsvis lite næring utover dette. Det er likevel viktig å starte tidlig med gradvis tilvenning til valpefôr i form av tørrfôr. 

Hvis tispa fikk stort kull eller lav melkeproduksjon, er det ekstra viktig at valpene får tidlig tilgang på valpefôr. Overgangen fra morsmelk til kun valpefôr er stor. Hvis valpen har hatt tilgang på valpefôr mens den gikk med tispa, har fordøyelsessystemet gradvis blitt tilvent tørrfôr. Overgangen vil dermed være uproblematisk.

Slik starter du med å gi valpen mat

  • Start forsiktig med valpefôr når valpene er 3-4 uker gamle.
  • Gi friskt fôr fra nyåpnet sekk, da fôret kan miste smak og lukt over tid i åpen sekk. 
  • Gi tispa samme fôret som valpene. Valpene søker normalt til tispas matskål.
  • Pass på hygienen og gi mange små og hyppige måltider for valpene for å unngå mageproblemer og diarè.
  • La morsmelken være hovedføden et par uker framover.
  • Legg tørrfôr i bløt i lunkent vann ca. 20 min. før du fôrer valpen
  • Husk alltid å gi tilgang til friskt drikkevann, spesielt under tilvenning til tørrfôr

Hvor lenge skal valpen ha valpefôr?

Valpeperioden varer fram til valpen er 10-24 mnd. avhengig av rase/størrelsen som voksen. En generell anbefaling går fram av tabellene nedenfor. Appetitt Puppy eller Labb Valp sikrer valpen god utvikling av muskler, ledd og bein.

Appetitt Puppy Voksenvekt Tidsrom
Small breed < 10 kg 4-6 uker til 8-10 mnd.
Medium breed 10-25 kg

4-6 uker til 10-14 mnd.

Large breed > 25 kg 4 - 6 uker til 16-20 mnd.

 

Labb Valp Voksenvekt Tidsrom
Små/mellomstor 10-25 kg 4-6 uker til 9-12 mnd.
Stor > 25 kg

4-6 uker til 12-16 mnd.

Så fort vokser valpen

Tilvekst- eller vokseperioden varer fram til valpen er 12-18 mnd, avhengig av rase. Valper som tilhører store raser kan vokse helt fram til 18 måneders alder. Valpen vokser raskest når den er 3-5 måneder gammel. Enkelte raser kan da legge på seg opptil 400 gram om dagen. Det er en negativ sammenheng mellom høy tilvekst og skjelett og beinlidelser. Dette er kjent hos flere dyr. Hos hund gjelder dette spesielt i valpeperioden.

Visste du at Felleskjøpet har smaksgaranti?

Vi har tilvenningsgaranti på tørrfôret vårt, Labb og Appetitt. La hunden din prøve fôret i en måneder. Hvis du etter denne perioden ikke er fornøyd, får du pengene tilbake.