07.02.2022 | Felleskjøpet

Hunder spiser gress i ny og ne, og det er selvfølgelig helt naturlig for deg som hundeeier å lure på hvorfor hunder tygger i seg små og store mengder gress når dere er ute på luftetur.

Ifølge forskning.no er det ingen god forklaring på hvorfor, men det finnes mange teorier. En av dem er at man tror hunder rett og slett liker smaken av gress, men du skal likevel være oppmerksom på om hunden din kaster opp ofte etter å ha spist gress.

Hunden kaster opp

Gresspising er ikke nødvendigvis et tegn på problemer med fordøyelsen. Gress som en del av kostholdet er normalt. Varselklokkene bør likevel ringe om hunden din spiser mer gress enn den pleier å gjøre, og kanskje kaster opp hyppig på kort tid. Når hunden kaster opp er det også viktig å passe på at den får i seg nok væske, fordi oppkast kan føre til dehydrering. Vær også ekstra oppmerksom på om hunden din spiser på en giftig plante.

Les om giftige vekster og planter her: Giftige planter for hunder og katter

Kaster hunden din opp ofte, bør du kontakte veterinær som kan gi deg god veiledning enten det skyldes et udekket matbehov eller om hunden faktisk er syk og må undersøkes nærmere.

Det kan være flere årsaker til at en hund kaster opp, selv om det tilsynelatende ser ut som oppkast etter gresspising. Nedenfor har vi en sjekkliste som du kan gå igjennom om du mistenker at hunden din ikke har det så bra.

Slik undersøker du hundens allmenntilstand:

  • Følg med på hundens aktivitetsnivå: Er hunden like aktiv som vanlig, eller virker den slapp?
  • Følg med på spise- og drikkevaner: Har hunden god matlyst og drikkelyst?
  • Tenk over hundens aktiviteter: Kan hunden ha spist noe den ikke pleier? Kan den ha spist noe når den har løpt løst i skogen? Kan den ha fått i seg noe mens den har vært alene hjemme?
  • Følg med på avføring og urin: Sjekk at konsistens og farge ser ut som vanlig. Selve avføringen skal være fast og fin, og lett å plukke opp.

Er det en eller flere av disse punktene som viker fra normalen, bør du kontakte veterinær.

Oppkast kan være tegn på en fôrsensitiv hund

Har du og hunden din allerede fått god hjelp av veterinær eller dyrepleier? Da kan det være du er en av hundeeierne, som må se etter hundefôr tilpasset ømfintlig tarm og sensitiv mage.

Les mer om hvilket fôr som passer din hund her: Slik velger du riktig hundefôr

Hos Felleskjøpet finner du flere ulike typer fôr tilpasset din hund, også for hunder som kan ha sensitiv hud eller sensitiv mage. Bruk derfor tid til å lese deg opp på ulike fôrtyper og leverandører, og spør gjerne de som jobber i butikken.

For hunder som trenger tilpasset hundefôr for sensitive mager, ta gjerne en titt på Sensitiv-seriene til Labb og Appetitt. Her kan man blant annet velge mellom hundefôr basert på fisk, kylling eller lam. Fôret er utviklet i Norge, produseres i Norge og består av hovedsakelig norske råvarer.

Skal du bytte for? Les om hva du bør gjøre her: Fôrbytte for hund - slik gjør du