25.05.2021 | Felleskjøpet

Planter er kanskje ikke hunder og katters favorittmat, men noen ganger får våre firbente venner i seg en og annen blomst eller plante. Hva gjør du da og i hvilke tilfeller må dere til dyrlegen?

7 tips om giftige planter og hund og katt

  1. Vanlige symptomer for hunder og katter som har spist en giftig plante er oppkast, diaré, skjelving, trøtthet, kramper, kløe, tørste, økt spyttproduksjon, dårlig balanse og pustevansker. Symptomene varierer avhengig av hvilken vekst dyret har spist og hvor mye det har fått i seg. 
  2. Prøv å finne ut hvilken plante hunden eller katten din har spist, og følg med på hvordan dyret har det.
  3. Mange planter gir symptomer som kan lindres, og som ikke er farlige for dyret. Men det finnes enkelte vekster som er direkte livsfarlige. Da er det viktig å oppsøke en veterinær umiddelbart.
  4. Liljekonvaller er ekstra farlige for katter, og kan gi katten din permanente nyreskader. Kontakt veterinær snarest mulig dersom katten får i seg det.
  5. Hunder og katter som er litt ekstra glad i mat, kan dytte i seg det meste – også planter. Hold derfor et ekstra godt øye med din glupske, firbente venn. Valper har en tendens til å smake på det aller meste.
  6. Har du en veldig nysgjerrig katt eller hund, er det lurt å rydde bort planter som kan være giftige.
  7. Kontakt alltid en veterinær dersom hunden eller katten din har spist en giftig plante og viser tegn til at den har blitt forgiftet.

Pass på at hunden ikke spiser disse plantene

Bjørnekjeks, blågrønnalger, eikenøtter, eføy, engletrompet, fredslilje, gladioler, gullranke, gullregn, hestekastanje, monstera, rhododendron, smaragdpalme og thuja. 
 

Unngå disse giftige plantene hvis du har katt

Katter kan tygge på planter og få i seg giftig plantesaft. Velg andre planter, eller sett dem et sted i hjemmet katten ikke kan nå dem. Liker katten din å klatre? Da det beste å helt unngå giftige planter.

Amaryllis, anemone, azalea, dracaena-varianter, iris, jerusalemsøtvier, julerose, konglepalme,liljekonvall, liljefamilien, misteltein, oleander og påskelilje 

Se Store Norske Leksikon sin oversikt over de vanligste giftige blomsterplantene i Norge