12.06.2018 | Felleskjøpet

Hunden kan være verdens beste turkompis. De aller fleste hunder foretrekker fast grunn under potene, men de liker å være med – uansett. I den sammenheng er du som hundeeier ansvarlig for hundens sikkerhet.  

Det er med hunder som med oss mennesker - selv om hunden vanligvis er en god svømmer, kan panikk oppstå om den skulle falle over bord. Det kan være høy sjø, ulykker kan oppstå, den kan slå seg i fallet og miste retningssansen. Første bud er da redningsvest. Den vil kunne redde livet til hunden din.

En redningsvest holder hunden flytende og signalfargen på vesten gjør den lett synlig. I tillegg har redningsvest til hund et håndtak på ryggen som gjør det lettere å dra den opp av vannet.

Sikkerhet, uavhengig av aktivitet

Vannaktiviteter varierer stort, fra badetur på stranda til seilturer over flere døgn. Alle turer bør legges opp på hundens premisser. Hvis ikke bør du vurdere kennel eller pass hos bekjente.

Seilbåt kan by på ekstremtilfeller for hunden din. En krengende seilbåt kan være fryktelig ubehagelig og hunden kan lett falle over bord. Det vil potensielt kunne ta lang tid før man får snudd båten og hentet den opp, noe som utsetter hunden for stor risiko. 

For å hindre at hunden faller i sjøen kan du i tillegg til redningsvest vurdere sikkerhetsline. Sikkerhetsline kan du kjøpe eller lage selv. Den skal aldri festes i halsbåndet, men i håndtaket på flytevesten grunnet kvelningsfare.

En fin aktivitet er kanopadling hvor hunden kan få en fin liggeplass i kanoen eller svømme ved siden av eller foran kanoen. Husk, følg alltid med på hunden i vannet så du oppdager om den blir sliten og trenger hvile!

Ved sistnevnte tilfelle vil en redningsvest gjøre turen lettere da den gir god oppdrift i vannet. Her vil også håndtaket på ryggen sørge for økt kontroll og manøvrering av hunden.

Trening med mening

Før du legger ut på båttur med hunden din bør dere trene. Dette gjelder både for unge hunder som aldri har vært i vannet før, og eldre hunder som ikke har svømt siden i fjor sommer.

Trening er helt nødvendig. Ikke ta med hunden din på en lengre seiltur første dag på vannet. Ta heller en tur til et vann, gjerne hvor du er alene, og tren apportering med pinne og lek i vannkanten. Dette vil fungere som både trening og tilvenning.

Noen siste tips på veien er å alltid la hunden få en god tur før du legger ut på båttur. Den vil da bruke energi, få gjort fra seg og oppføre seg roligere underveis. Etter båtturen bør den belønnes med tur og lek. Og har hunden vært i saltvann bør den spyles.