31.05.2024 | Felleskjøpet

Båt, kano eller padlebåt? Å ta med hunden på båttur er hyggelig. Med god tilvenning og tilrettelegging, blir det både sikkert og hyggelig for deg og din firbente venn.  

Mange hunder både liker og kan svømme godt, men uavhengig av svømmeferdigheter, så kan ulykker skje. Faller hunden over bord kan den bli stresset. Det kan være mer bølger enn den er vant til nærmere land. Første bud er da redningsvest. Det vil kunne redde livet til hunden din.

Hvilken redningsvest skal du velge?

Velg en redningsvest som er tilpasset hundens vekt (husk at våt pels gir ekstra vekt) og som sitter behagelig. Det er anbefalt å velge en vest som er signalfarget og har et håndtak på ryggen, da både synes hunden godt og du kan enklere dra hunden opp av vannet.

Venn hunden til båt

Før du legger ut på lange båttur med hunden din bør den venne seg til båtlivet. Start allerede når hunden er valp. Begynn med å lære hunden å gå av og på båten selv. Ta korte turer i starten og utvid etter hvert som hunden blir trygg. Noen hunder kan blir sjøsyke, det vil du ofte se ved at den peser og er utilpass. Et tips er å ikke mate hunden rett før båtturen. Ved gradvis tilvenning kan også en sjøsyk hund venne seg til sjøen.

Legge til rette for en fin båttur

La hunden få en god luftetur før du legger ut på båttur, en hund som har vært aktiv er ofte roligere og mindre stresset. Sørg også for at hunden har fått tisse før dere går ombord.

Vel ombord er det viktig å ha med rent vann og mat til hunden. Et tips er å bruke vannskål med kant, slik at det ikke skvulper over hvis det er urolig sjø. Sørg for at hunden har et hvilested i skyggen, gjerne med sitt eget teppe slik at den føler seg trygg. Ta pauser underveis, så tiden ombord ikke blir for lang.

Husk at gulvet på en båt fort kan bli glatt. Et tips er å legge ut matter eller bruke potesokker, slik at hunden ikke sklir rundt. Du kan også klippe klørne før avreise.

Belønn gjerne hunden din med lek eller tur etter båtturen.

Seiltur i saltvann

Hvis hunden bader i saltvann, må du huske å skylle den grundig etterpå. Saltet kan irritere huden og gi eksem. Pass også på at den ikke svelger for mye saltvann, da det kan føre til saltforgiftning. Symptomper på dette er oppkast, diare og liten matlyst. Oppsøk veterinær hvis du mistenker saltforgiftning.

Lær hunden å svømme

Ved å lære hunden din å svømme blir båtturen tryggere. Også her gjelder det å øve trinnvis på grunt vann og utvide ettersom hunden blir trygg. Bruk vannleker og bli gjerne med hunden ut i vannet. Flytt deg og leken gradvis utover. Gjør det til en lek og hyggestund. Støtt gjerne hunden med en hånd på magen eller bruk flytevest. Husk at alt må foregå på hundens premisser, tving aldri hunden.