Hvordan hunder opplever høye lyder fra for eksempel fyrverkeri, er individuelt. Noen blir bare litt urolige, mens andre kan få helt panikk. Årsaken til at de blir redde for høye lyder, kan enten være nedarvet eller skyldes at hunden har blitt skremt en gang.

Medfødte egenskaper er vanskeligere å trene bort enn innlærte, men det er uansett mulig å trene opp hunden til å tåle høye lyder bedre. Men slik trening tar mye tid – så med kort tid igjen til nyttår er det viktig å fokusere på at hunden skal komme seg gjennom kvelden på en god måte.

 

Hvordan få en roligere nyttårsaften med hund?

1.    Ikke la hunden være alene hjemme på nyttårsaften eller i dagene før og etter når det kan være mye fyrverkeri.

2.    Gi hunden mat litt tidligere enn vanlig, og ta kveldsturen i god tid før fyrverkeriet starter. Sørg for å merke halsbåndet godt med adresse og telefonnummer i tilfelle hunden blir redd og stikker av.

3.    Trekk for gardinene eller dra ned persiennene i rommet der hunden skal være om kvelden, slik at lyset fra fyrverkeriet ikke blir så skarpt.

4.    Sett på litt munter musikk, slik at fyrverkerilydene ikke høres så godt.

5.    Hvis dyret virker skremt, må passe på at du ikke forsterker redselen ved å trøste. Gi heller hunden en oppmuntrende klapp, og forsøk å opptre trygt og naturlig.

6.    Noen hunder kan ha god hjelp av naturlig beroligende produkter egnet til hund. Disse virker ofte i noen timer.

7.    Et fristende margbein , en favorittleke eller et spill hvor hunden må bruke hjernen og sanser kan virke avledende. 

8.    Sett vattdotter i hundens ører rett før klokken blir tolv for å dempe lyden.

9.    Får hunden helt panikk? Da må du ta den med til veterinær for å få resept på beroligende medisin.

10. Undersøk om hunden kan få plass på et flyplasshotell. I nærheten av flyplassene er det ikke tillatt å skyte opp raketter eller fyrverkeri, og noen av disse hotellene tar imot dyr. 

 Hvordan trene opp hunden til å takle nyttårsaften?

Gjennom regelmessig og gradvis trening kan du lære hunden til å bli mindre redd for høye lyder. Begynn når hunden er valp. Bruk for eksempel en kjele eller noe annet du har liggende hjemme som kan gi høy lyd. Eller spill av høye lyder fra nett. Man får også kjøpt cd'er beregnet til nettopp dette bruket. Start veldig forsiktig og med lite lyd. Se an reaksjonen til hunden sin, reagerer den veldig, så må du senke lyden. Lag gjerne lyd når hunden leker og har det gøy, da kan du gradvis få hunden til å forbinde lyden med noe positivt.  Det er viktig at du forholder deg rolig og ikke gjør noen stor sak ut av lyden, men lat som du ikke hører det. Når dette går bra, kan du gradvis øke lyden.