Tar man med hunden på snørekjøring blir skituren god mosjon for både hund og eier. Snørekjøring er en av de enkleste formene for hundekjøring, og med gode forberedelser blir det en positiv vinteropplevelse både for to- og firbeinte.

Ta hensyn til hundens alder og kapasitet

Husk at hunden må være ferdig utvokst før den egner seg til å trekke, selv når det dreier seg om snørekjøring. Det er forskjellig fra rase til rase når man regner hunden som utvokst.

  • Små raser som chihuahua, dvergpuddel og lignende regnes som utvokst rundt 10-11 måneders alder.
  • Mellomstore raser som border collie, springer spaniel og lignende er utvokst når de passerer 1 år.
  • Store raser som rottweilere, schæfer og lignende trenger omtrent 17-18 måneder.
  • Veldig store raser som Grand Danois og St. Bernhard bør man vente med til de passerer 2 år.

For å være helt sikker på at hunden ikke tar skade så kan man gjerne legge på et par ekstra måneders margin. Ta kontakt med veterinær hvis du trenger råd om din hund.

Planlegger man skitur med hunden er det viktig at man tar hensyn til hundens kapasitet i forhold til fart og distanse. Man må også ta høyde for hvilken erfaring og kunnskap hunden har i forhold til skikjøring. Legg ikke ut på de lengste turene før du og hunden din er klar for det.

Bruk skikkelig kjørebelte, trekksele og kjøreline!

Ordentlig utstyr er viktig både for din egen og hundens sikkerhet. Brukt et bredt hundekjørebelte med åpen krok og en elastisk kjøreline. Lange liner (4-5 meter) fungerer bra for turkjøring og i kuppert terreng. Kort kjøreline gir bedre kontroll og foretrekkes av dem som kjører løp. Vær sikker på at linen du bruker er lang nok til at du ikke kjører på hunden om den bråstopper. En kjøreline med innebygd strikk avdemper rykk ved brå oppstart og stans. Det er også en fordel med en god trekksele, som sitter riktig og godt på hunden, og som ikke gnager.

Potesalve og potesokk beskytter potene

Før skituren kan det være en fordel å beskytte hundens poter for å forhindre uttørring og sprekkdannelse på tredeputene i kald snø. Smør potene med for eksempel spenefett og/eller en annen type potesalver og kombiner med potesokk om det er skareføre.

Kle hunden med et dekken

Har du en hund med kort pels er det spesielt viktig at den kles med et godt dekken. Et varmedekken holder hunden varm i pausene. Et superdekken hindrer ising og kladding i pelsen på langhårete hunder, og beskytter brystparti/kjønnsdeler mot forfrysning.

Ved overnatting eller lengre stopp i kaldt vær bør man ha med et liggeunderlag til hunden.

Turmat til hunden

Ikke glem at en skitur er energikrevende for hunden din. Ta gjerne med enkel turmat til hunden også. Appetitt våtfôr Lunch eller Energy, beger i 150 g forpakninger er fine å ha i tursekken, og kan gis til hunden under pausen. Dette gir raskt påfyll av energi til resten av turen. Ikke glem vann underveis.

Tips til å komme i gang

Vær oppmerksom på at noen hunder kan være usikre og redde for ski og staver i starten. En tilvenning til utstyret er derfor å anbefale.

  • Få med en medhjelper som kan lede hunden de første gangene.
  • Lær gjerne inn kommandoer som «Venstre», «høyre» «stopp» «gå» på forhånd – det gjør ting lettere.
  • Ikke forvent at hunden forstår hva den skal gjøre første gangen – vær tålmodig.
  • Ikke legg opp til de lengste turene før både du og hunden din har fått litt erfaring.
  • Ta med turmat.
  • Husk vann underveis!

Felleskjøpet selger alt du trenger til skituren med hund og kan bidra med tips og råd.

Da gjenstår bare å ønske god tur!