31.08.2014 | Felleskjøpet

Det kan være mange gode grunner til å gi hesten snacks. Det er en fin belønning for ønsket oppførsel. Det knytter deg nærmere hesten å kunne glede den med noe godt. Det kan brukes for å motvirke kjedsomhet når hesten står mye inne. Likevel kan det være grunn til å tenke gjennom hvilke godbiter hesten får, og hvor mye.

Velg riktig type snacks

Det er stor forskjell på næringsinnholdet i snacks. Noen typer er svært søte, og dermed velsmakende for hesten. Men trenger hesten din mer sukker? For mange kan det være helt greit med søte snacks. Men dersom hesten din står på en streng diett fordi den har helseproblemer eller skal slankes, må du være klar over at godbitene du gir kan slå uheldig ut på hestens helse. Det blir feil å velge et kraftfôr med så lite sukker og lettfordøyelige karbohydrater som mulig, og deretter henge fram en søt slikkestein. Da ødelegger du jo hestens diett.

Slike hester kan gjerne få en liten del av dagens kraftfôrrasjon fôret utenom de vanlige måltidene. Dette vil hesten oppleve som en belønning. Du kan også velge å gi andre typer hestegodt som ikke er søtt eller inneholder mye energi. Gulrot er også en ypperlig ting å gi som snacks, både sunt og godt, og tilfører i tillegg litt væske til hesten.

''Lørdagsgodt'' til spesielle anledninger

Selvfølgelig kan hesten også få søte snackstyper, men det bør ikke være en daglig vane. Hvorfor ikke spare det virkelig gode hestegodtet til de dagene det er noe helt spesielt? Det kan være en dag hesten har vært ekstra flink under trening, eller det kan være dager som betyr noe spesielt for deg eller hesten; julaften, jubileum eller rett og slett lørdagsgodt. Poenget er at de søte godbitene ikke skal være noe hesten forventer å få hver dag, det bør være noe man gir en gang i blant.

Snacks mot kjedsomhet

Dersom hesten din i en periode må stå mye inne, for eksempel fordi den er skadet, kan det være lurt å henge opp en slikkestein eller liknende med god smak slik at hesten har noe å drive med.
Heng opp steinen slik at det blir utfordrende for hesten å få slikket og spist av den. Dersom det er lett å spise av den blir den spist på svært kort tid, noe som er uheldig både for fordøyelsessystemet og din lommebok. I tillegg kjeder jo hesten seg igjen så fort steinen er spist opp. Heng steinen slik at den lett flytter på seg så hesten ikke får så godt tak i den.

Andre tips mot tidtrøyte og kjedsomhet:

  • Fyll en flaske med snacks, oppkappet gulrot eller rett og slett hestens vanlige kraftfôr. La deretter hesten jobbe med å få ut de små bitene over en hel dag.
  • Hvis hesten skal stå inne over litt tid kan du også kappe friske greiner som den kan gnage på.

Riktig bruk av snacks og godbiter mot kjedsomhet kan forhindre at hesten lærer seg uheldige stallvaner som å gnage på innredningen, sparke i veggen, sluke luft eller veive fra side til side.