29.08.2014 | Felleskjøpet

Hva er anbefalingene til refleks når man rir eller kjører med hest?

  • Rytter/kusk og hest bør ha refleks under all ferdsel i mørket eller i vær med dårlig sikt.
    Rytteren bør ha på en refleksvest over jakken, samt hjelmrefleks.
  • Refleksvest på rytter/kusk og refleksbånd helst på alle hestebein, samt eventuelt supplere med lys som gir hvit/gult lys forover, og rødt bakover. Ekvipasjen bør være synlig både forfra, fra siden og bakfra.
  • For å få hesten til å synes godt, anbefales MINST et refleksdekken. Slike finnes både med og uten utskjæring til sal. Et refleksdekken vil gi hesten et stort felt av synlighet på siden, som synes på lengre avstand. 

Hvilke type reflekser anbefaler vi til hest, rytter og kusk?

De viktigste refleksene du kan bruke når du er ute og rir eller kjører er reflekser på beina til hesten din. Husk at lyset fra bilene faller på bakkenivå, særlig på nært hold. Mennesker reagerer på bevegelse, og det gjelder å tiltrekke seg bilførerens oppmerksomhet med refleks som beveger seg. Med en refleks rundt hvert av hestens ben, vil en bilfører ha større mulighet til å oppdage deg. Glem heller aldri refleksvest til deg selv. 

Vi anbefaler:

Heimer Beinreflekser - Enkle beinreflekser med stropper som kan brukes både med og uten beinbeskyttere. Husk at hesten også må synes for biler som kommer bakfra, noe beinreflekser bidrar til.

Heimer refleksfortøy – Fortøy med refleks som gjør hesten synlig på sidene og foran. One size.

Heimer hjelmrefleks – Elastisk bånd til hjelm. Ikke glem at rytteren også må være synlig.


Hvor sikker er du på å bli sett?

Uten refleks er man i beste fall synlig på 25-30 meters avstand for en bilfører. Tester utført av Trygg Trafikk viser at dersom fartsgrensen er 80 kilometer i timen, har bilføreren i verste fall kun et sekund å reagere på fra han oppdager deg og hesten din. Legg til reaksjonstiden for bilfører på 0,5 til 1,5 sekunder før bilen begynner å bremse, og du vil fort innse at dette kan føre til farlige situasjoner. Med refleks økes denne avstanden til 140 meter når bilen har nærlys, og adskillig flere sekunder reaksjonstid. Velg gode refleksprodukter i høstmørket og sørg for en sikker tur langs veien for deg og hesten din.

Husk også at reflekser blir slitte med tiden, så sjekk jevnlig over refleksene til både deg og hesten. Bytt dem ut dersom de ser ripete eller matte ut.

Nyt en trygg ridetur med høstens farger og frisk luft, med tørt løv knasende under høvene. Ha en riktig god tur - med refleks! Les våre tips til utstyr du trenger for å ri trygt.