31.08.2014 | Felleskjøpet

Salgjordens oppgave er å holde salen på plass på en behagelig måte. Dette er den eneste reimen som holder salen på plass, derfor er det viktig at man regelmessig sjekker at den er hel og at den sitter godt og riktig.

Riktig lengde på salgjorden

Lengden på salgjorden bør være slik at det er enkelt å feste den, og ikke så lang at den blir vanskelig å stramme. En salgjord skal fordele trykket over hele salgjordens bredde. I praksis betyr dette at rimelige gjorder som bretter seg inn på hver side, og dermed fordeler trykket på bare noen ytterst få centimeter, ikke er å anbefale.

En strikkgjord kan være et behagelig alternativ for hesten, men vi vil anbefale å kun ha strikk på en side, da det ellers er fort gjort å stramme for mye, og at salen vil ligge ustabilt. Strikken skal være på hestens høyre side.

Sitter salgjorden passe stramt?

Når man skal kjenne om salgjorden er passe stram, kan det være lurt å sjekke at man får fire fingre innenfor rett under salkappen. Men på enkelt hester kan det være lurt å dobbeltsjekke midt under hestens buk også. Hester har ulik fasong, og dette kan gjøre at salgjorden kan være for stram midt under. Ofte må man prøve seg fram. Salgjorden skal ikke være strammere enn nødvendig, men samtidig må salen bli liggende rolig på hestens rygg.

Alle salgjorder kan rengjøres

Salgjorden bør rengjøres for å unngå gnag på hesten. Salgjorder av bomull kan vaskes i maskin (vi anbefaler industrivaskemaskin). Salgjorder av syntetisk materiale kan vaskes med spesialsåpe og vann, mens salgjorder av lær bør behandles med lærsåpe og lærfett/olje.