01.02.2022 | Felleskjøpet

Omgang og bruk av hest er dessverre ikke ufarlig, og det er derfor viktig at hest og rytter har utstyr av god kvalitet. Sal, stigbøyleremmer, tøyler, hodelag, gjord og gjordstropper kan karakteriseres som sikkerhetsutstyr, og mye av dette er lær. Det er derfor viktig at man behandler læret riktig slik at kvaliteten bevares.

Slik rengjør du lær

Vann er lærets største fiende, derfor er det viktig at utstyret rengjøres og smøres jevnlig. Man må ikke overdrive bruken av lærpleiemidler, det kan skade læret. Her kommer noen enkle tips og råd for at ditt hesteutstyr skal beholde sin gode kvalitet.

  1. Børst bort skitt og tørk deretter av med en fuktig svamp eller lofri bomullsklut tilsatt lærsåpe. Vask med sirkelrunde bevegelser for å få vekk skitt. Tørk over med en tørr klut.
  2. Sett inn med litt lærfett eller lærolje om læret er spøtt og tørt. La lærfettet eller læroljen tørke, og puss bort overflødig fett med en myk svamp eller klut. Poler over til slutt for et blankt og flott resultat.
  3. For den siste finishen bruker du Brasso pussemiddel på spennene. Brasso pussemiddel kan brukes på kobber, messing, tinn, krom, aluminium mm.

Husk at gjordstroppene kan strekke seg hvis man smører dem med veldig mye lærbalsam/lærolje. Husk også at setet i salen har mykt og tynt lær, og læret kan lett strekke seg om man smører det inn med for mye lærbalsam/lærolje.

Det finnes mange lærbehandlingsprodukter i markedet, og vi anbefaler at produktet du bruker kun inneholder naturlige ingredienser. Kunstige ingredienser kan angripe tråden som er brukt i sømmene på læret og skade disse.
Hos Felleskjøpet får du pleieprodukter fra Heimer og Stübben. Alle våre produkter til bruk på lær er kun tilsatt naturlige ingredienser og er ikke skadelig for ditt lær. 

Hvor ofte bør man stelle læret?

Hvor ofte man skal rengjøre og smøre læret avhenger av bruk. Utstyr som brukes daglig bør rengjøres minst en gang i uken, og smøres med lærfett/lærolje etter behov. Utstyr som brukes sjelden bør man se til med jevne mellomrom slik at det ikke tørker ut. Lær skal inneholde en viss mengde fuktighet, og forsvinner denne minsker styrken i læret. Styrken på læret avgjør kvaliteten.

Vått lær

Dersom læret har blitt vått etter en lang tur i regnværet, bør det rengjøres og behandles så raskt som mulig etter turen. Læret vaskes med lunket vann og lærsåpe, og smøres inn med lærbalsam. Deretter er det best å la det lufttørke et sted det ikke er for varmt. Er det for varmt kan man risikere at læret sprekker opp og kvaliteten forringes. Er læret fortsatt tørt etter at det er tørket er det viktig å tilføre mer fuktighet i form av fett eller olje slik at læret får sin naturlige smidighet og spenst tilbake.

Lagring av hesteutstyr

Saler og utstyr av lær skal lagres tørt og i romtemperatur, ikke for varmt og ikke i direkte sollys. Saler skal henges på salhenger som ikke trykker på salputene og skader salen. Hodelag og grimer henges på opphengskroker.

Muggent lær

Har læret ditt fått et belegg av mugg? Fortvil ikke, det kan reddes!

Man oppdager gjerne dette på utstyr som er hengt vekk for lagring. Mugg oppstår når luftfuktigheten er høy der utstyret lagres. For å fjerne dette rengjør du læret med lunket vann og lærsåpe. Gjerne Tack Cleaner spray som ofte vil være bedre egnet til å gå i dybden i læret og få fjernet muggsoppen. Når muggen er fjernet, settes utstyret inn med lærbalsam/lærolje. Et lag med glyserinsåpe i tillegg kan være med og lage en beskyttende hinne slik at læret ikke så lett mugner igjen. Skal utstyr lagres over lengre tid kan det anbefales å sette inn utstyret med god lærbalsam som hindrer mugg og smører godt. Dette er også velegnet til å smøre opp gammelt og stivt lær.

Tar du godt vare på ditt lær vil du ha ditt hesteutstyr i mange år og det vil eldes med verdighet!