31.08.2014 | Felleskjøpet

Omgang og bruk av hest er dessverre ikke ufarlig. Det er derfor viktig at rytteren har utstyr av god kvalitet. Stigbøyleremmer, tøyler, trinse, gjord og gjordstropper kan karakteriseres som sikkerhetsutstyr, og lær er en viktig del av flere av disse produktene.

Slik rengjør du lær

Vann er lærets største fiende, derfor er det viktig at det rengjøres og smøres jevnlig. Men en skal ikke overdrive bruken av lærpleiemidler, det kan svekke læret!

Børst bort eventuelt møkk og tørk deretter av med fuktig svamp eller klut tilsatt lærsåpe. Vask med sirkelrunde bevegelser. Poler med tørr klut. Hvis læret virker tørt; sett inn med litt lærfett. La lærfett tørke og puss bort overflødig fett med en myk børste eller klut. Lærolje må brukes med stor forsiktighet

Det finnes mange lærbehandlingsprodukter i markedet. Det er viktig at produktet kun inneholder naturlige ingredienser, kunstige ingredienser kan angripe tråden som er brukt i sømmene.
Felleskjøpet selger pleieprodukter fra Heimer og Stübben. Alle våre produkter mot lær er kun tilsatt naturlige ingredienser. 

Hvor ofte bør man stelle læret?

Hvor ofte man skal rengjøre og smøre læret avhenger av bruk. Utstyr som brukes daglig bør rengjøres hver uke, og smøres etter behov. Utstyr som brukes sjelden bør man se til med jevne mellomrom slik at det ikke tørker ut. Lær skal inneholde en viss mengde fuktighet, og forsvinner denne minsker styrken i læret.

Vått lær

Dersom læret har blitt vått etter en lang tur i regnværet, er det best å la det lufttørke ett sted det ikke er for varmt. Deretter er det viktig å tilføre fuktighet i form av fett eller olje slik at læret får smidigheten tilbake.

Stell av saler med nubuck

Noen saler har deler av nubuck. Dette skal ikke tilføres såpe eller fett, men børstes opp med en liten børste, for deretter å sprayes med en impregneringsspray.

Rengjøring av syntetiske stoffer

Syntetisk utstyr skal ikke behandles med salsåpe, lærbalsam eller lærolje da materialene ikke tåler fett. Det finnes egne sprayer for syntetisk utstyr. Spray på og skyll av!

Forskjellige typer lær

  • "Full grain" - Engelsk betegnelse som blir brukt om lær der hele tykkelsen er beholdt. Hvis du ser på huden din ser du porer etter hårsekkene, disse vil du også se på "full grain" lær. Dette er det beste og dyreste læret og har vært igjennom en nøye sortering.
  • Ikke "Full grain"- Den "andre" typen lær er der overflaten er frest bort. Overflaten er den sterkeste delen. Grunnen til at det blir frest bort er at lærets overflate ikke ser bra nok ut. Selv om lærkvaliteten blir dårligere ser i mange tilfeller produktet finere ut.