08.10.2020 | Håvard Simonsen

– Jeg liker å kjøre traktor, men er ikke blitt vant med alt på den nye ennå, smiler Wenche, som har kjørt traktor siden hun var ni år.

Vi besøker Wenche Sørmo og Svein Morten Eilertsen under fjøsstellet. De har med seg sin nye John Deere 6120M til fjøset, der den går mye i rundballehåndtering. I tillegg skal traktoren gå mye i transport mellom hjemgården og samdriftsfjøset, en strekning på 6,5 kilometer med heller dårlig vei. Traktoren ble levert i august, slik at de også fikk prøvd den under andreslåtten.

– Det er en fantastisk oversikt og komfort, noe helt annet enn vi har vært vant til tidligere, sier Svein Morten.

– Hvis du skal vare en stund i dette yrket, er det viktig å ha en traktor du trives i, føler deg trygg i og har det behagelig i, legger Wenche til.

Sørmo og Eilertsen er partnere i Melkebarten samdrift på Utskarpen vest for Mo i Rana. Produksjonen er på 540 tonn melk og oppfôring av alle ungdyr. De fem partnerne disponerer til sammen vel 900 dekar. De samarbeider om arbeidsoppgavene, men er organisert slik at de hver for seg produserer og selger grovfôr til samdrifta. Sørmo og Eilertsen kommer derfor til å bruke den nye traktoren til mange oppgaver.

Utstyrt for framtida

– Det var artig å sitte i sofaen og designe traktoren på PC-en. Vi vurderte hva vi hadde behov for og diskuterte med Bjørn, sier Wenche, og nikker mot Bjørn Ulvang. Han er maskinselger for Felleskjøpet i området og har bistått i kjøpet. «Sofapraten» endte med at de valgte mye utstyr på traktoren, som fjærende framaksel og fjærende hytte, front-PTO, god hjulutrustning, elektronisk lasterspak, satellittbasert autostyring (AutoTrac), en god lyspakke og JD Link for trådløs overføring av maskindata og dokumentasjon av arbeidsoppgaver. Traktoren er i tillegg utstyrt med en John Deere 603R frontlaster.

– Vi ønsket god komfort og utstyr for framtida. Vi skal ha traktoren i kanskje 15 år, sier Svein Morten.


GODT UTSTYRT: Wenche Sørmo og Svein Morten Eilertsen valgte en godt utstyrt traktor i samarbeid med Felleskjøpets Bjørn Ulvang.

– Hva var viktigst når dere skulle velge traktor?

– Vekt! Vi pakker og klemmer ihjel jorda med mye av dagens utstyr. Timotei-avlingene er mindre i dag enn på 1970-tallet, sier Svein Morten.

– Også denne traktoren er strengt tatt for tung. Vi har likevel valgt den, ikke minst på grunn av lavt støynivå i hytta og høy komfort, sier Svein Morten.

– I dette størrelsessegmentet er 6120M en traktor med god effekt i forhold til størrelse og vekt. Den drar godt! I tillegg må en tenke på godt førermiljø. 6M er en skikkelig «norgestraktor», sier Ulvang.


GODT UTSTYRT: Wenche Sørmo og Svein Morten Eilertsen valgte en godt utstyrt traktor i samarbeid med Felleskjøpets Bjørn Ulvang.

Etterlengtet modell

6120M er den største av de «små» modellene i 6M-serien. Den er bygget på John Deeres helramme og har en akselavstand på 2,40 meter. Selv med braketter og frontlaster er svingradius bare 4,35 meter, noe som gjør den til en smidig lastertraktor. Motoren har nominell effekt på 120 hk og en makseffekt på 145 hk. Sørmo og Eilertsen valgte den mest avanserte transmisjonen, CommandQuad Plus Ecoshift, som var tilgjengelig da de skrev kontrakt i mars. Nå kan 6M også fås med trinnløs AutoPowr. Traktoren har for øvrig varmeelement i dieselfilteret og girkassevarmer, som sikrer drift og raskere start vinterstid.

6M har vært en etterlengtet modell som en modernisert etterfølger til John Deeres tidligere 6400-serie. Wenche og Svein Morten byttet inn sin 6430 da de kjøpte ny 6120M. I tillegg har de en John Deere 6320 fra 2005, en 1950 fra 1988 og en 1040 fra 1987.

Gode erfaring

– Vi har hatt veldig gode erfaringer med både 6320 og 6430. Blant annet opplevde vi at fjærende framaksel på 6430-en var utrolig fint på den dårlig vedlikeholdte veien vi må kjøre. Det var derfor en selvfølge også på den nye. Og med fjærende hytte i tillegg, er komforten veldig bra. Men vi kan uansett ikke kjøre for fort på denne veien med tung redskap. 6320-traktoren bruker vi fortsatt masse til arbeid når vi ikke trenger laster. Den har gått 5600 timer og vært svært driftssikker. Erfaringene med disse traktorene er mye av bakgrunnen for at vi valgte en ny John Deere, sier Eilertsen.

De tror drivstofforbruket til den nye 6120M-en vil komme gunstig ut. Med Ecoshift-transmisjonen kan de cruise i 40 km/t med bare 1700-1800 omdreininger på motoren. Derimot skulle Eilertsen gjerne hatt enda bredere dekkutrustning. – Vi bestilte det bredeste vi kunne få, 540-dekk foran og 600-dekk bak, men kunne godt hatt 650 eller 710. På den annen side kan vi nå enkelt bruke kjetting, som er obligatorisk her, sier Eilertsen.

Bedre arbeidsdag

– Hvordan har dere opplevd overgangen til en 6120M?

– Det har vært et positivt bekjentskap! Det er bedre oversikt enn på 6430-en som vi byttet inn. Det er et smekrere opplegg for frontlasteren som ikke tar så mye av utsikten. Men det alle viktigste er at den er mye mer smidig å manøvrere. Det er godt førermiljø med god lydisolering. Det er dessuten en ny hverdag med elektriske ventiler, som vi ikke hadde tidligere, og lasterfunksjonene på joysticken, sier Eilertsen.

Han trekker også fram girsystemet. CommandQuad Plus har såkalt AutoClutch-funksjon, som gjør at du kan stoppe traktoren uten å kløtsje.

– Du slipper å bruke «kløtsjbenet», og kombinert med vendegir i joysticken, gjør dette kjøringen mye mindre anstrengende, ikke minst under lange dager med rundballekjøring, sier Eilertsen. Girskift kan innstilles med auto eller manuell, og det kan skiftes gir med knapper på joysticken.

BEDRE HVERDAG: AutoClutch og med vendegir, girskift og lasterfunksjoner i joysticken betyr den nye 6120M-en en mindre anstrengende arbeidsdag.

– På god vei fungerer autoinnstillingen suverent, men på den humpete veien kjører vi på manuell, forteller Eilertsen.

Sørmo og Eilertsen har også satt på en premium lyspakke som de gleder seg til å ta i bruk nå mørketida setter inn.

Med front-PTO vil traktoren kunne brukes til slåing av gras, som samdrifta gjør med en front- og sidemontert slåmaskin, og den kan gå i rundballepressa.

– Utstyret gir økt fleksibilitet i drifta, sier de.


Full presisjonspakke

6120M-en har «full pakke» med presisjonsutstyr, som de nye eierne planlegger å ta i bruk neste sesong.

– I samdrifta har vi gjødselspreder med seksjonsavstengning som vi kan utnytte med AutoTrac. Autostyringen vil også være fin når vi skal bruke vår seks meters såmaskin, sier Eilertsen.

De kan dokumentere alt arbeid, lagre det i terminalen i traktoren og overføre det til John Deere Operations Center, og hente ut informasjonen på PC og smarttelefon.

– Planen er å sette seg inn i bruken av dette, blant annet for å dokumentere i forhold til KSL, sier Eilertsen.

Stikk innom-service

Sørmo og Eilertsen regner med å bruke traktoren opp mot 500 timer i året, og har tegnet service- og garantiavtale med Felleskjøpet.

Servicen ivaretas av Felleskjøpets verksted i Mosjøen, men Felleskjøpets «0-sone»-system innebærer at de betaler for kjøring bare fra Mo i Rana. Via JD Link får verkstedet dessuten varsler om vedlikehold og eventuelle feil ved traktoren, og de kan dele traktorskjermen med Wenche og Svein Morten hvis de skulle trenge hjelp.

– Vi har vært veldig fornøyd med servicesystemet. Er det småting, kan vi ringe servicefolkene, som stikker innom hvis de likevel kjører forbi. Dette har fungert godt, sier Eilertsen.