04.04.2024 | Fredrik Stenseth Ruud, produktsjef konservering 

Surfôr står for 50 % av det totale energiopptaket i melkeproduksjon og, avhengig av fôringsintensiteten, opp til 75 % i kjøttproduksjon. Derfor er det viktig å ta vare på det graset man har tilgjengelig og vite at man har et fôr med høy kvalitet. Ta fôrprøver for å få kontroll på hva man har tilgjengelig av fôrenheter. Man klarer ikke å se eller lukte hvor bra eller dårlig grovfôret er.

Tilsett ensileringsmiddel - ha kontroll på gjæringa

Ved å tilsette ensileringsmidler vil man i mye større grad ha kontroll på gjæringa. Ensil-midlene med sitt høye innhold av maursyre vil umiddelbart senke pH. Dette gjør at langt mindre sukker omdannes til gjæringsprodukter. Når dette fôret fortæres av drøvtyggerne vil mikrobene i vomma få mer «mat» tilgjengelig og vi får en større produksjon på grovfôret.

Andre kjemiske midler gir mye av den samme effekten da de knekker ned de negative bakteriene og melkesyregjæringa gir en rask pH-senkning. Forsøk fra både Norge og Sverige viser at effekten er noe mindre enn med syremidler.

Bakteriemidler tilfører en stor mengde melkesyrebakterier. Dersom det er tilgang på nok sukker vil disse produsere en stor andel melkesyre og dermed også gi en rask pH-senkning med en ren og god melkesyregjæring og mindre andre negative gjæringsprodukter. Imidlertid vil noe mer av sukkeret forbrukes når man bruker bakteriemidler.

Syremidler ødelegger utstyret?

Mange vegrer seg for å bruke ensileringsmidler fordi det gjør for store ødeleggelser på utstyret, spesielt korrodering. Det er en sannhet med modifikasjoner. Gras i seg selv er surt og vil fremskynde korrodering på utstyr. Ved å kutte tilførsel av ensileringsmidler når det nærmer seg slutten av teigen og kun kjøre rent gras gjennom maskinen, vil man få unna mye av ensileringsmidlene som er igjen i maskinen. Ellers er normalt vedlikehold viktig. En god vask av utstyr etter bruk går under normalt vedlikehold og vil fjerne siste rest av midler. Alternativt er å bruke saltbasert eller bakteriemidler til fordel for syrebaserte. Et av disse er Sil-All 4x4+:

Sil-All 4x4+ består av fire forskjellige melkesyrebakterier og fire forskjellige enzymer. De tre homofermantative melkesyrebakteriene omdanner plantesukkeret til melkesyre raskt. En rask pH-senkning beskytter tørrstoffet og AAT i graset. Enzymene frigjør sukker til ensileringsprosessen. Anbefalt i gras på 25-40 % TS. Fire poser rekker til 200 tonn gras.

image4fgzo.png

Ensileringsmiddel får du kjøpt hos Felleskjøpet 

Felleskjøpet tilbyr et bredt utvalg av både syrebaserte, saltbaserte og biologiske ensileringsmidler. Vi har løsningen for alle behov. 

Ta kontakt med Felleskjøpet eller ring Felleskjøpets kundetjeneste, tlf 72 50 50 50 for en lønnsom handel. For å bestille på nett, logg på Min gård. Du kan også ta kontakt med en av Felleskjøpets fagkonsulenter