Ung bonde

Ung bonde-samling 2018

Sett av datoen allerede nå og bli med på årets happening

Det blir også i år samling for nye og unge bønder på Thon Hotell Arena Lillestrøm. Samlingen holdes parallellt med messen Agroteknikk 2018, og nytt av året er at Tine, Nortura og Landkreditt er medarrangører. 

Fredag blir det Bondepub på Thon Hotel Arena fra kl. 16.00, etterfulgt av konsert med blant annet DDE og Postgirobygget med flere i Oslo Spektrum. Det blir busstransport fra Lillestrøm til konserten i Oslo Spektrum. Les mer om konserten her. 

Lørdag er det Ung bonde-samling med spennende og nyttige foredrag, etterfulgt av landbruksgalla lørdag kveld med kåring av Årets unge bonde 2018.

Samlingen du ikke må gå glipp av! av Oddrun Karlstad Samlingen du ikke må gå glipp av!

Årets ung bonde-samling er samlingen du som ung bonde må få med deg i år. ... Les mer

Program for Ung bonde-samling 2018 av Felleskjøpet Program for Ung bonde-samling 2018

Se programmet for lørdag 10. november. Samlingen finner sted på Jan Mayen, Thon Hotel Arena, Lillestrøm. ... Les mer

Nominering av Årets unge bonde 2018 av Felleskjøpet Nominering av Årets unge bonde 2018

Vi trenger din hjelp til å finne Årets unge bonde 2018. Den vi leter etter er en bonde som kan inspirere flere til å finne veien til norsk landbruk! ... Les mer

Felleskjøpet Agri satser på unge og nye bønder

Unge bønder er fremtiden, både for norsk landbruk og Felleskjøpet Agri. Derfor ønsker vi å gi den nye bonden en god start, gjennom mentorordning og etableringsbonus i tre av de første driftsårene.

 

Fordeler til deg som ung/ ny bonde:

Mentorordning

Mentorordningen går ut på at du får en fast kontaktperson i Felleskjøpet som hjelper deg med å lykkes i din produksjon. Mentor er en fagperson innen hovedproduksjonen på gården, og vil bistå med råd og veiledning etter behov. Mentor vil også trekke inn andre ressurspersoner i Felleskjøpet etter behov. Mentorordningen tilbys de tre første driftsårene man er medlem i Felleskjøpet. Du vil få en mentor tildelt etter at du har meldt deg inn som medlem i Felleskjøpet.

Etableringsbonus

Etableringsbonus i Felleskjøpet gis nye medlemmer i en treårsperiode etter innmelding. Bonus er på 1,5% og gjelder på alt kjøp, både driftsmidler, maskiner og butikkvarer. Det må sendes inn søknad for å benytte seg av bonusen, det kan du gjøre her. 

IPS: Individuell pensjonssparing

Medlemmer i Felleskjøpet Agri under 40 år tilbys en unik IPS-fordel gjennom Landkreditt. Med IPS-ordningen kan du spare opptil 40.000 kroner per år, og 23% av det du sparer i løpet av året får du i skattefordel, det vil si inntil 9.200 kroner i redusert skatt. Pengene du sparer er øremerket pensjon, og de er bundet frem til du er 62 år, som annen pensjon. Det er først ved uttak at sparesaldoen beskattes. Skattesatsen er fortsatt som kapitalskatt, for tiden 23 prosent. Mer om IPS kan du lese her.

Samling for unge bønder

I tillegg inviterer Felleskjøpet til årlig samling for unge og nye bønder i november. I 2018 blir samlingen arrangert på Lillestrøm i samarbeid med Tine, Nortura og Landkreditt. Foruten denne arrangeres det også flere lokale og regionale samlinger for unge og nye bønder.

 

Årets unge bonde

For å sette fokus på og løfte frem norsk landbruk har Felleskjøpet Agri, Norges Bygdeungdomslag og McDonald’s Norge gått sammen om å lage kommunikasjonskonseptet Landbruket NXT. Prosjektet er en paraply for satsningene «Årets unge bonde» og «Grønn utdanning», og skal inspirere flere unge mennesker til å bli matprodusenter eller til å velge en karriere innen landbruket. Mer om prosjektet kan du lese her. 

Kåring av «Årets unge bonde» er en del av kommunikasjonskonseptet Landbruket NXT (tidligere Grønn utdanning) som har pågått siden våren 2010.  «Årets unge bonde» skal være 35 år eller yngre, matprodusent og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. Årets unge bonde vinner 20.000 kr til å dra på en drømmereise, med avløser i inntil en uke, sponset av Norske Landbrukstenester.

Tidligere vinnere har vært:

  • Roar Lima Grødeland fra Rogaland (2010)
  • Elisabeth Holand fra Nordland (2011) 
  • Per Magnus Værdal fra Trøndelag (2012) 
  • Terje Uv fra Rennebu (2013) 
  • Tor Jacob Solberg fra Østfold (2014) 
  • Mats Hegg Jacobsen fra Tromsø (2015)
  • Ingve Berntsen fra Rogaland (2016)
  • Cesilie Nilsen fra Vest Agder (2017)

Årets unge bonde 2011 Elisabeth Holand

Årets unge bonde 2012, Per Magnus Værdal

Årets unge bonde 2013, Terje Uv fra Rennebu

Årets unge bonde 2014, Tor Jacob Solberg fra Østfold

Aktiviteter

Dato
Sted
Aktivitet
Påmeldingsfrist
12.04 Grana Bryggeri

Felleskjøpet inviterer til Våronn kick-off

Påmelding: 10.04
13.09 Seljord

Dyrsku'n 2019

Foredrag fra Ung Bonde-samlingen 2017 av Medlemsavdelingen, Felleskjøpet Foredrag fra Ung Bonde-samlingen 2017

Lørdag 11. november arrangerte Medlemsavdelingen samling for ca 180 unge bønder på Lillestrøm. Foruten et variert program i plenum fikk deltakerne delta på fagforedrag innen ulike produksjoner og temaer. ... Les mer

Nyttig lesestoff for deg som ung/ny bonde

Felleskjøpets kurskatalog 2019 Felleskjøpets kurskatalog 2019

Felleskjøpet ønsker å bidra til at du som bonde får en enklere hverdag ved at du blir bedre og tryggere på ditt utstyr og de digitale mulighetene det gir. ... Les mer

Personlig sameie eller realsameie? Personlig sameie eller realsameie?

Landbruksarealer kan eies i fellesskap mellom enten personer eller gårdsbruk. Eiendom som eies i fellesskap av to eller flere personer utgjør et personlig sameie. ... Les mer

Olav fra Luster ble årets unge bonde Olav fra Luster ble årets unge bonde

Olav Høyheim Einan vant kåringen av Årets unge bonde i 2018. Blant 311 nominasjoner, 15 semifinalister og fem finalister kunne han til slutt ta i mot prisen på samlingen for unge bønder. ... Les mer

Program for Ung bonde-samling 2018 Program for Ung bonde-samling 2018

Se programmet for lørdag 10. november. Samlingen finner sted på Jan Mayen, Thon Hotel Arena, Lillestrøm. ... Les mer