0

Ung bonde

Felleskjøpet Agri satser på unge og nye bønder

Unge bønder er fremtiden, både for norsk landbruk og Felleskjøpet Agri. Derfor ønsker vi å gi den nye bonden en god start, gjennom mentorordning og etableringsbonus i tre av de første driftsårene.

 

Fordeler til deg som ung/ ny bonde:

Mentorordning

Mentorordningen går ut på at du får en fast kontaktperson i Felleskjøpet som hjelper deg med å lykkes i din produksjon. Mentor er en fagperson innen hovedproduksjonen på gården, og vil bistå med råd og veiledning etter behov. Mentor vil også trekke inn andre ressurspersoner i Felleskjøpet etter behov. Mentorordningen tilbys de tre første driftsårene man er medlem i Felleskjøpet. Du vil få en mentor tildelt etter at du har meldt deg inn som medlem i Felleskjøpet.

Etableringsbonus

Etableringsbonus i Felleskjøpet gis nye medlemmer i en treårsperiode etter innmelding. Bonus er på 1,5% og gjelder på alt kjøp, både driftsmidler, maskiner og butikkvarer. Det må sendes inn søknad for å benytte seg av bonusen, det kan du gjøre her. 

Samling for unge bønder

Felleskjøpet skaper møteplasser for den norske bonden. Hvert år arrangeres Bedre Landbruk, som er Felleskjøpets egen landbruksmesse, samt Agroteknikk hvert tredje år. I sammenheng med disse messene, inviterer Felleskjøpet til årlig samling for unge og nye bønder i november. I 2018 ble samlingen arrangert på Lillestrøm i samarbeid med Tine, Nortura og Landkreditt. Foruten denne arrangeres det også flere lokale og regionale samlinger for unge og nye bønder. 

Årets unge bonde

For å sette fokus på og løfte frem norsk landbruk har Felleskjøpet Agri, Norges Bygdeungdomslag og McDonald’s Norge gått sammen om å lage kommunikasjonskonseptet Landbruket NXT. Prosjektet er en paraply for satsningene «Årets unge bonde» og «Grønn utdanning», og skal inspirere flere unge mennesker til å bli matprodusenter eller til å velge en karriere innen landbruket. Mer om prosjektet kan du lese her. 

Kåring av «Årets unge bonde» er en del av kommunikasjonskonseptet Landbruket NXT (tidligere Grønn utdanning) som har pågått siden våren 2010.  «Årets unge bonde» skal være 35 år eller yngre, matprodusent og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. Årets unge bonde vinner 20.000 kr til å dra på en drømmereise, med avløser i inntil en uke, sponset av Norske Landbrukstenester.

Tidligere vinnere har vært:

  • Roar Lima Grødeland fra Rogaland (2010)
  • Elisabeth Holand fra Nordland (2011) 
  • Per Magnus Værdal fra Trøndelag (2012) 
  • Terje Uv fra Rennebu (2013) 
  • Tor Jacob Solberg fra Østfold (2014) 
  • Mats Hegg Jacobsen fra Tromsø (2015)
  • Ingve Berntsen fra Rogaland (2016)
  • Cesilie Nilsen fra Vest Agder (2017)
  • Olav Høiheim Einan (2018) fra Luster kommune

Årets unge bonde 2011 Elisabeth Holand

Årets unge bonde 2012, Per Magnus Værdal

Årets unge bonde 2013, Terje Uv fra Rennebu

Årets unge bonde 2014, Tor Jacob Solberg fra Østfold

Nyttig lesestoff for deg som ung/ny bonde

Nominer en som fortjener å vinne Årets Unge Bonde 2020 Nominer en som fortjener å vinne Årets Unge Bonde 2020

Vinneren får 20 000,- i reisestipend og 10 000,- i gavekort fra Felleskjøpet i tillegg til avløser for inntil én uke levert av Norske Landbrukstjenester. ... Les mer

Dette er finalistene til Årets unge bonde 2019 Dette er finalistene til Årets unge bonde 2019

Semifinalen er over, og finalistene er endelig klare. 6163 stemmer bekrefter at kåringen fortsatt skaper et stort engasjement. ... Les mer

Unge, flinke bønder fortjener positiv oppmerksomhet Unge, flinke bønder fortjener positiv oppmerksomhet

– Jeg tror ikke folk flest aner hvor mye hardt arbeid som ligger bak den melka, det kornet og det kjøttet vi kjøper i butikken, sier tidligere Farmen-deltaker og jurymedlem Tiril Sjåstad Christiansen. Nå gleder hun seg til å kåre “Årets unge bonde 2019". ... Les mer

Program Ung bonde-samling 2019 Program Ung bonde-samling 2019

Vi ønsker velkommen til samling for unge bønder lørdag 23. november, kl. 09:30 - 17:00 i Lillestrøm. – Sammen dyrker vi fremtiden ... Les mer

Legg til snarvei på hjemskjerm?