16.11.2023 | Eva Olssøn

Med stadig utvikling på gården satser det positive og driftige paret stort. De siste årene har de bygget nytt hønsehus, etablert og utviklet gårdsbutikken, begynt med soyafritt fôr til hønene, holdt to Åpen gård-arrangementer, planlagt nye produksjonslokaler og nytt korntørkeanlegg, jobbet med vekstskifte på jordene og plantet 350 frukttrær som skal bli til sider.

Å være bonde betyr mye jobb, men også mange muligheter, understreker paret.

image0olnd.png

ÅRETS UNGE BONDE-DIPLOMET: Årets unge bonde er en pris som utdeles årlig i regi av Felleskjøpet, McDonald’s og Norges Bygdeungdomslag

  

Målrettet arbeid gir resultater

Henrik har vokst opp på gården og allerede som tiåring begynte han med noen få høner. Eggene solgte han i bygda. Han tok over i 2022 og Synnøve, som var oppvokst på småbruk, flyttet inn i 2019.

-Jeg var kjent med gårdsdrift og husdyrproduksjon og det er jeg glad for. Når man skal drive gård er det fint å vite hva man skal gå til, sier Synnøve.

Henrik har hele tiden hatt tydelige mål og planer for gården, og med Synnøve fortsatte arbeidet med utvidet styrke. De har klare målsettinger for valgene de tar, og Henrik var også med å bestemme i en gradvis overgang til han tok over gården.

Fremmer lokalmat

Salg av produkter direkte fra gården er en av satsingene for paret. I den nye gårdsbutikken i låven selger de egg fra egne høner og produkter fra lokale bønder som økologisk frilandsgris, storfekjøtt, frukt, bær, honning og eplemost.

- Med gårdsbutikken får vi fremmet og solgt lokalmaten og ikke minst utvikler vi en kundemasse som vi får vi direkte tilbakemeldinger fra. Vi liker å følge produktene fra start til slutt og hjelpe med å løfte fram andre lokale bønder, sier Henrik.

Stort ansvar å være ung bonde

Begge jobber ved siden av gårdsdriften. Henrik er leder i et anleggsgartnerfirma, og Synnøve er optiker. Hun gikk nylig gikk ned til 50 prosent stilling for å jobbe mer med drifta av gården som stadig blir større og mer omfattende.

Samtidig som de utvikler gården legger de legger ikke skjul på at det er krevende økonomiske tider for bønder. De har investert mye og må ha jobber ved siden av for å gå økonomien til å gå opp.

Spennende og morsom prosess

Paret er stolte av over å ha vært i finalen til Årets unge bonde.

-Selv om vi ikke vant, var det en veldig spennende og morsom prosess å være med på. Vi ble både kjempeglade og overasket da vi ble nominert, og i prosessen har vi vist fram det vi driver med og kanskje bidratt til å vise fram unge bønder i Norge. Det er en viktig pris for landbruket og det var gøy å komme så langt som vi gjorde, forteller paret fornøyd.

Årets unge bonde 3 (1).jpg

MØYLAND GÅRDSBUTIKK: I den koselige gårdsbutikken selger de egg fra hønene sine og produkter fra lokale bønder. 

Meningsfullt arbeid

- Det å være bonde er jobb til alle døgnets tider og vi kan egentlig holde på hele tiden. Vi har planer som vi gjør om til konkrete mål og jobber for å realisere de.  Det er ikke hver dag som er like moro, men de fleste dagene er veldig bra og det å ha mulighet til å forme noe rundt seg og bidra til matproduksjon er både meningsfullt og givende, avslutter det hardtarbeidende paret.