28.11.2019 | Felleskjøpet

Gran - det vanligste juletre

Til sammen kjøper nordmenn ca. 1,3 millioner juletrær hvert år. Det aller vanligste er gran, men edelgran har også blitt populær. Forskjellen mellom trærne ligger først og fremst i duften og barnålene. Granen har kraftigere duft og spisse barnåler, mens edelgran har lett sitrusduft og myke barnåler. Gran er det vanligste juletreet i norske hjem, og med riktig stell kan det holde seg i opptil en måned innendørs. Edelgran er mer ømfintlig, men drysser ikke like mye. Med riktig stell kan det faktisk holde helt til påske.

Slik får du juletreet til å holde seg lenger

1. Snitt stammen på nytt. Akkurat som med blomster, trenger treet at stammen snittes på nytt. Dermed åpner du tilførselsbanene i stammen og det blir enklere for treet å suge opp vann. Men ikke spiss stammen – det er mellom barken og veden at vannet suges opp.

2. La juletreet mellomlande. Sett juletreet i garasjen eller boden i omtrent et døgn før du tar det inn. Hvis du flytter det rett fra minusgrader og inn i romtemperatur, får det sjokk av varmen.

3. Vann rikelig. Et nytt tre er veldig tørst og trenger rikelig med vann i starten. Vanlig gran drikker ca. to liter vann de første to døgnene. Edelgran kan trenge så mye som fem liter på like kort tid.