18.04.2022 | Felleskjøpet

Den beste tiden å så plen på er tidlig vår eller tidlig høst. Temperaturen bør være over 10 grader og frosten må ha gått i bakken. 

Start med å løse opp jorda 

Det er som oftest i forbindelse med nybygging og planering av ny tomt at man sår plen. I byggeperioden kan jorda ha blitt nedkjørt og hard av tunge maskiner. Det første som må gjøres er derfor å løse opp jorda med en greip eller jordfres. Hvis jorda er veldig hardpakket bør den løses ned til 10- 15 cm dyp. 

Sett av tid til å fjerne ugress 

Det er enklere å fjerne ugresset før plenen sås enn etterpå. Sett derfor av tid til dette, uansett om du velger å luke, eller bruke kjemiske midler. Et aktuelt ugressmiddel før såing er Roundup. Merk deg at etter behandling med kjemiske ugressmidler må det gå rundt en uke før du sår. Her finner du kjemiske midler og redskap for å bekjempe ugress.  

Etter at du har sådd, bør du vente 4-6 måneder før du eventuelt behandler plenen med kjemiske ugressmidler.  

Gjødsle samtidig som du sår 

Strø gjødsel løst over jorda og bruker en rive til å blande det inn. Bruk 5-10 kg Felleskjøpet Hagegjødsel pr 100 m2. Gjødselen blandes inn i de øverste 10 cm av jorda. 

Tips! Bland inn litt sand i jorden. Det gjør jorden luftigere og på den måten vokser gresset bedre og tettere, og du forebygger ugress. Ved å blande inn sand unngår du også klumper i plenen. 

Jevn ut jorda 

Når du har fylt på med jord og gjødsel, er det tid for å jevne ut jorda. Til det kan du bruke en jernrive. Det er viktig at plenen får fall slik at vann ikke blir liggende, eller renner inn mot huset. Fallet bør være minst 2 cm pr. meter ut fra huset. Rak plenen jevn og fjern større steiner og klumper fra overflaten og rull over med plenvalse. Har du en liten plen kan du stampe med et rivehode eller tråkke det til, og det bør alltid finrakes over til slutt. 

Riktig frø til ditt bruk 

For å få en fin plen bør du velge riktig frøtype. SPIRE plenfrø Villa vil oftest være det beste valget til privathager. Har du en plen som vil bli tråkket mye på, så kan det være lurt å velge en frøblanding som gir mer slitesterkt gress, som SPIRE plenfrø Sport. Les mer om å velge riktig plenfrø her.

Slik sprer du gressfrøene 

  • Strø frøene på kryss og tvers over hele arealet 
  • Bruk såvogn eller håndsåer for jevn fordeling 
  • Bland frøene lett inn i jorda med ei jernrive, maks 1 cm dypt. Vi anbefaler 1,2-1,5 kg. frø pr. 100 m2. 
  • Til slutt bør du valse over med en plenvalse, da får frøet god jordkontakt, mer fuktighet og bedre spireforhold. 
  • For å bevare fuktigheten kan arealet eventuelt dekkes med vekstduk.