11.04.2022 | Felleskjøpet

En valp vokser raskt, samtidig som fordøyelsessystemet og immunforsvaret utvikler seg sakte. Valpen har derfor helt spesifikke ernæringsbehov og det er viktig at de får i seg næringsstoffer som bidrar til vekst, samt styrker muskler, skjelett og immunforsvar.

Bruk samme fôr som oppdretter

Den første tiden bør valpen få det samme fôret som den har fått hos oppdretteren. Det er kjent og trygt, og magen tivendt dette fôret. Hvis du etter hvert skal bytte bør overgangen skje gradvis, slik at fôrbyttet skjer så skånsomt som mulig. Les om fôrbytte her.

Gode fôringsrutiner

Innfør gode fôringsrutiner som passer for deg og din hund tidlig. Noen foretrekker å gi hunden et fast sted hvor den spiser, mens andre, som for eksempel reiser mye med hunden, har behov for at hunden er vant til å spise forskjellige steder. Sørg for at hunden alltid har tilgang til friskt vann.

Lær valpen tidlig at den skal ligge på plassen sin når dere spiser. Unngå å gi hunden smaksprøver ved bordet, da får du fort en tigger.

Hvis valpen ikke er sulten bør du ta bort maten og heller tilby den ny mat ved neste fôring. Det er ikke anbefalt å erstatte mat med godbiter. Huk å lufte valpen rett etter måltidet.

Hvor ofte skal valpen spise?

Små valper skal ha mat flere ganger om dagen. Magesekken er liten og fordøyelsessystemet tåler dårlig å bli overbelastet. Fordel den daglige anbefalte fôrporsjonen på små måltider i løpet av dagen. Under følger en anbefalt veiledning:

  • 8 uker til 3 måneder: mat 4 ganger om
  • 3 til 6 måneder: mat 3 ganger om dagen
  • 6 måneder til 1 år: mat 2 ganger om dagen

Husk at det vil være individuelle variasjoner i henhold til rase og den endelige størrelsen som voksen. Snakk med din oppdretter eller en veterinær for å lage en fullverdig matplan for din valp. Anvisningen på fôrsekken er en god veiledning, noen vil trenge mer og noen vil trenge mindre, avhengig av aktvitetsnivå.

Hva slags fôr skal valpen få?

Sørg for at valpen får et fôr som er riktig sammensatt. Fôr med rett andel energi og protein er viktig for at valpen får en sunn vekst og utvikling. Fôret bør også være lettfordøyelig, inneholde regulerte mengder av kalsium, fosfor, D-vitamin, fiber, DHA og antioksidanter. Appetitt Puppy og Labb Valp er et godt fullfôr til valpen som tilfredsstiller valpens ernæringsbehov.

Hvor lenge skal man gi valpefôr?

Når valpen anses som voksen kan den gå over på fôr til voksne hunder, også denne overgangen bør skje gradvis. En valpeperiode kan variere fra 10 til 24 måneder, avhengig av rasen og størrelsen den endelige størrelsen som voksen. Tabellen under gir en pekepinn.

 

Liten

Mellomstor

Stor

Veldig stor

Gjennomsnittlig voksenvekt Opptil 10 kg 11–25 kg 26–44 kg 45 kg eller mer
Vekstvarighet (fra fødsel til voksen) 10 måneder 12 måneder 15 måneder 18-24 måneder

Oppbevaring av hundefôr

Hvis du oppbevarer tørrfôret riktig vil fôret ha lengre holdbarhet, samt bevare næringsinnhold, kvalitet og smak. Forsegl originalemballasjen og oppbevar den i lufttett beholder.

Tips! Fôret holder best på smak i en måned etter at pakningen er brutt, så kjøp en sekkestørrelse som tilsvarer en måneds forbruk.

Husk alltid på renslighet og god håndhygiene når du skal håndtere maten til hunden.

Mat du ikke bør gi valpen

På generell basis bør du unngå å gi hunder menneskemat. Hunder har andre ernæringsmessige behov enn oss mennesker, og mat som vi tåler, kan gi de magetrøbbel. Noen matvarer er rett og slett giftige for hunder. Her kan du lese mer om mat du bør unngå.