11.08.2022 | Felleskjøpet

- Før man går i gang med jaktsesongen er det viktig å forberede både hund og eier, sier Milla Stav Nilsen som selv er hundeeier for fem jakthunder av tre ulike raser. - At hunden har riktig treningsgrunnlag for jakten den skal utøve både når det kommer til fysisk trening, og det dressurmessige som kreves for den jaktformen du skal utøve, er viktig. Det vil både hund og eier oppleve som positivt underveis i jakten.  

Trening for jakthund 

Milla har selv trent opp sine hunder, men supplerer gjerne med kurs eller seminarer for å sikre god dressur og kontakt med hunden

- Om man er ny som hundeeier og jeger vil det være essensielt at man trener sammen før man drar ut i marka på jakt, og et kurs kan raskt løfte kompetansen i teamet, forsikrer hun. - For det er akkurat det det er – et team. Hunden blir så god jakthund som du former den til å bli. En erfaren hundeeier kan også ha godt av nye innspill, og miljøtreningen som kan være vanskelig å få til om man bare trener alene.   

Det kan også være smart å lære hunden å gå med kløv enten turen er kort eller lang, for det er god styrketrening for hunden.  

- Det er ofte mye utstyr og oppakning som skal med inn i fjellet og da er det fint at hunden ved hjelp av kløv også er med på å bære. Bare husk at hunden må være voksen før den skal begynne å bære ekstra vekt og du må påse at kløven er tilpasset hunden riktig slik at den ikke belaster ryggen feil, sier Milla. Hvor mye hunden kan bære avhenger av størrelse på hunden, alder og treningsgrunnlag.  

Hund på fjellet med kløv.

Pleie av jakthund 

Før jaktsesongen setter i gang er det lurt å ta kloklippen slik at du minsker risikoen for kloskader, og dersom du har en hund som strever mye med tørre og dårlige poter kan det være lurt å bytte fôr. Sjekk at fôret har ekstra fettsyrer og B-vitaminer som for eksempel Appetitt Skin&Coat som er produsert i Norge av Felleskjøpet.

- For å få best mulig effekt bør fôrbytte skje senest 6-8 uker i forkant av jaktstart, og husk at hunden gjerne kan bruke dette fôret hele året. Dersom du skal i terreng med snø kan det være lurt å klippe hundens pels mellom tær og under potene, slik at det blir mindre risiko for kladder og snøklumper som fester seg, forteller hun.

Utstyr til jakthunden 

Av utstyr vil Milla anbefale å alltid ha med et markeringsdekken slik at hunden er synlig for jegeren blant alle fargene som utspiller seg i høstterrenget. Det bør også være med et varmedekken i tursekken for å varme hunden i kaldt eller dårlig vær. En hvilepose som hunden kan ligge nedi eller oppå er også lurt, slik at hunden får best mulig forutsetning for å hvile og restituere i pausene.  

- Sporline og sporsele bør du ha med dersom du skal ut med bandhund, og en line kan også være nyttig for eksempel i opptrening av unge fuglehunder. I tillegg kommer både potesokker og potesalve som kan brukes om det blir rifter eller sår. Potesokker er også nyttig forebyggende for såre poter om hunden skal gå på et underlag som sliter mye på labbene. Sett gjerne sammen et førstehjelpssett for hunden slik du gjør for deg selv, og spør gjerne en av våre butikkansatte som kan gi gode råd om hva det bør inkludere, sier Milla.  

Fôr tilpasset jakthund 

Underveis i jakten bruker hunden enormt med energi per dag og det er viktig med riktig fôring for at hunden skal yte sitt beste underveis.  

- Jeg vil anbefale at hunden får et fôr tilpasset jakt slik at den får et høyenergifôr rikt på fett, og tilpasset innhold av proteiner. Appetitt er også beriket med krill som er med på å gi ekstra pleie til ledd, og for å dempe inflammasjoner som kan oppstå ved høy fysisk aktivitet. I tillegg er det svært viktig å få i hunden nok vann, og du bør også supplere med ekstra energi til hunden gjennom våtfôr eller frysetørket vom.

-En suppe av vann og våtfôr som du gir lite og ofte gjennom dagen kan utgjøre store forskjeller for hundens velvære, restitusjon og utholdenhet, sier Milla som er svært fornøyd med utvalget Felleskjøpet selv utvikler og selger i alle butikkene. - Husk på at fôringsregimet du bruker i jakta skal tilvennes hunden i god tid før jakta starter, ellers kan du lett få en hund som blir dårlig i magen og da blir det gjerne ingen stor suksess for jakten heller.