04.04.2024 | Tekst: Karstein Brøndbo Foto: Erlend Moberget

Hørte Gård er en av Norges fremste produsenter av både økologisk og konvensjonelt dyrka grønt, salater og grønnsaker merket Debio og Nyt Norge. Hørte Gård har opptil 60 personer på lønningslista. Blant disse er den polske ingeniøren Adam Andrzej Kotas, som styrer det tekniske og Anne Lene Malmer, kvalitetsleder og tidligere NLR-rådgiver i grønnsaker.

Eier Anders Hørthe er en gründer på flere områder som liker å finne nye løsninger. En av disse er programmet Soilmate Tracker, et system for arbeidsregistrering, dokumentasjon og sporbarhet i grøntproduksjonen, som han har utviklet sammen med andre grønnsaksprodusenter. Hørthe har brukt faste kjørespor med GPS i lang tid, men han har manglet gode systemer for posisjonsbestemmelse, bedre presisjon og dokumentasjon. Det fant han hos John Deere og Felleskjøpet, etter å ha sjekket markedet grundig.

Fra pilot til full skala

Presisjonsekspert Alexander Sundby i Felleskjøpet fortalte Anders Hørthe hvilke framskritt John Deere har gjort innen radkulturer, og hvilke systemer som er godt egna til dette. Hørte Gård testa systemene i kål- og beteproduksjon i 2023, med full oppfølging fra Felleskjøpet både i oppstart og gjennom sesongen. Fagfolkene på Hørte ble importert over hvor nøye man kan radrense med John Deere AutoPath og AIG, aktiv redskapsstyring. Arbeide ned til en halv cm klaring til planten under radrensing har redusert behovet for kjemisk ugraskamp, som alltid setter plantene litt tilbake, og også redusert kostbar manuell luking. Derfor har Anders bytta ut deler av traktorparken og montert braketter for gule kuler på flere bedfreser, såmaskiner, plantemaskiner og radrensere. Viktige mål for arbeidet er å ta bedre vare på plantene, men også gi gårdens 8 traktorkjørere glede og interesse av presisjonsjordbruket.

image37n9ch.pngimagekmh7i.png

TESTING: Sommeren 2023 ble betefrøene sådd med gul kule både på traktoren og såmaskina, og så ble den første radrensinga gjort blindt etter GPS-sporet før rødbetene hadde spirt. Foto: Hørte Gård.

Slik virker AutoPath og AIG

AutoPath bruker data fra første oppkjøring av bed for å få veiledningslinjer automatisk for alle senere kjøringer på åkeren, enten det er såing, planting, radrensing, sprøyting eller høsting. AutoPath gjør at oppstartstidene for de neste operasjonene er kortere, og mulighetene for kjøreskader på avlinga reduseres, når systemet vet nøyaktig hvor frøene eller plantene er plassert. Det gjør at sjåføren vet hvor han skal starte, selv når radrensinga skjer med blindkjøring før grønnsakene har spirt, slik det var i testen med rødbeter på Hørte Gård i fjor.

Aktiv redskapsstyring bruker gule StarFire-kuler med GPS-mottaker både på traktor og redskap for å sikre at redskapen til enhver tid følger riktig linje selv når det er sving eller sidehelling. Justeringa skjer med en hydraulisk sylinder på den ene trekkstanga som styres fra en ventil på redskapen. Systemet er selvkalibrerende for å gi best mulig resultat og for å være enkelt å bruke. Med AIG blir det lettere å være sjåfør, og jobben kan gjøres raskere med mindre stress og mindre fare for å gjøre feil.

780 KULER OG VENTILER.jpg

FLYTTBART OG SIKKERT: Et solid stativ monteres på radfreser, såmaskiner, plantemaskiner og radrensere, slik at kostbare GPS-antenner og hydraulikkventiler enkelt kan flyttes fra redskap til redskap etter behov. Adam Andrzej Kotas og Anne Lene Malmer er imponert over nøyaktigheten de oppnådde i fjor med utstyret fra Alexander Sundby i Felleskjøpet.

Framtid i presisjonsjordbruk

Anders Hørthe er overbevist om at bedre systemer vil bidra til å sikre marginene. Han satser på å utveksle data mellom John Deere Operations Center og sin egen Soilmate Tracker for å sikre dokumentasjon og læring, slik at man kan gjøre bedre valg i framtida. Han regner med at nøyaktigheten og hastigheten kan bli enda bedre med bruk av kamera, slik det er lagt opp til i John Deere Auto Track Vision, og at bruk av kamera og kunstig intelligens kan brukes til å bedre både effektivitet og ressursbruk i produksjonen.

- Over år har vi jobbet med presisjonsteknologi, dokumentasjon og dyrkingsforsøk. I åpent og tatt samarbeide med NLR, i et arbeide som er støttet av Innovasjon Norge og Bærekraftsfondet til Gjensidige og Norges Bondelag, i tillegg til betydelig egeninnsats. Nå har vi fått Felleskjøpet på laget og gleder oss til å ta erfaringene et langt steg fremover, sier Anders Hørthe. Hørte Gård er pilotkunde i Felleskjøpet, og vi vil følge dem gjennom sesongen. 

780 SVEIS PANA9415.jpg

SOLIDE HURTIGKOBLINGER: Felleskjøpets mobile mekaniker Ole Øyvind Sjue sveiser fast fester for solide tårn med hurtigkoblinger for antenner og ventiler, slik at man både har fleksibilitet og minst mulig avvik. Anders er også inspirasjonsbonde i Landbrukets Økoløft – hvor han er levende opptatt av å sette sammen teknologi fra konvensjonell tankegang og det beste fra økologisk dyrking med vekt på jord og plantehelse.