Når fôret blandes i ei miksevogn, blir det også blandet inn store mengder oksygen. Dette gir gode forhold for gjærsoppen som våkner til liv igjen. Gjærsopp vil forbruke sukkeret som finnes i fôret og det produseres varme. Gjærsoppen kan få en nærmest eksplosiv tilvekst i det næringsrike materialet og dermed kan mye av sukkeret forbrukes raskt, samtidig som man opplever større tørrstofftap enn ønskelig.
Faktorene over gir fôr med dårligere hygienisk kvalitet noe som går utover smakeligheten og dermed fôropptaket. Når i tillegg sukkeret forbrukes vil næringsverdien gå ned.
Varmegang virker derfor negativt på to måter:
- Hvor følsomt fôret er for varmgang vil avhenge av hvor mye gjærsopp som finnes i fôret og hvor lett tilgjengelig sukkeret er
- Utetemperaturen
Ved å tilsette Ensil Fullfôr eller Xtrasil Stabilizer Dry vil gjærsoppen ikke utvikle seg på samme måte.
Dette gir:
- Et mer smakelig fullfôr
- Beholde næringsverdiene i fôrmidlene
- Økt produksjon
Bi-produkter fra næringsmiddelindustrien øker ofte faren for varmgang da karbohydratene ofte er lett tilgjengelige. Mais og helsæd surfôr øker også faren ytterligere da det inneholder mye lettløslig sukker/stivelse. Surfôr som man tar i bruk kort tid etter høsting er ofte lite stabilt. En åpning av 1. slått i august er derfor langt mer utfordrende enn i oktober. Når man mikser flere kvaliteter er det fôret med minst lagringsstabilitet som avgjør resultatet.
Ved å tilsette propionsyre, benzosyre eller tilsvarende typer syrer vil de ta piffen av en del av mugg og gjærsoppen, og varmgangen utsettes.
- Ensil Fullfôr består av 60 % propionsyre i tillegg til 40 % lignosulfonsyre. Dette er ett kostnadseffektivt alternativ. Ensil Fullfôr leveres i 200 liters fat og 1000 liters IBC kontainer.
- Xtrasil Stabilizier inneholder produkter som bygger på benzosyre og kaliumsorbat (salter). Dette er ett tørt produkt og kommer i 25 kg sekker. For en del vil ett tørt produkt være enklere å håndtere.
Dosering Ensil Fullfôr:
- Tilsett 2 liter pr tonn miks
- Øk/reduseres mengden med 0,5 l/kg til man ikke ser noe effekt på fôropptak
- Dosering vil endres med skifte i fôr eller utetemperatur
Dosering Xtrasil Stabilizer Dry:
- Ved akutte problemer tillsettes 3 kg pr tonn fôr
- Dersom du oppnår ønsket effekt, reduser mengden med 0,5 kg pr tonn fôr. Fortsett til du finner rett dosering
- Juster mengden ved bytte av fôrpartier
- Tilsett Stabilizer i starten av mikseprosessen, før du tilsetter grovfôret
Om det tilsettes vitaminer i miksen skal ikke disse midlene komme som nummer 2 før man tilsetter surfôr. De kan ha en negativ påvirkning på vitaminene. Ellers er det en fordel å få de inn tidlig i mikseprosessen.
Tradisjonelle ensileringsmidler tilsatt i surfôret under høsting vil også redusere faren for varmgang.