14.05.2020 | Felleskjøpet

Bier, humler og sommerfugler er viktig for økologisk mangfold, siden naturlig pollinering er avgjørende for frukt og blomster i hagen. 

Både bier, humler og sommerfugler kjemper imidlertid for å overleve. Engene våre, sommerfuglenes naturlige hjem, er i ferd med å forsvinne til fordel for monokulturer. Dette innebærer dramatiske konsekvenser for våre vakre, bevingede hagevenner.

Skap en hage for sommerfuglene

Du kan gi de pollinerende insektene riktige forutsetninger for å trives. Ved å dyrke mange forskjellige vekster i hagen, lokker du til deg bier, humler og sommerfugler – skikkelige nyttedyr som også er fine å både se på og høre lyden av. For hvordan ville vel sommeren vært uten bienes og humlenes surring og sommerfuglens fantastiske farger og former?

Lag plass til sommerfuglen

Sommerfuglen elsker at det finnes mye plass å lande på i en blomst. Derfor nyter sommerfuglen spesielt solhatter, kjempeverbena og prestekrage, som alle har mye nektar og store kronblad der den enkelt kan slå seg ned. La det gjerne stå igjen litt brennesle og tistler på tomten, der de ikke gjør noen skade. Neslesommerfuglens larver spiser nemlig nesler.

Blomstring hele sesongen

Det er også veldig viktig å ha vekster som blomstrer til ulike tider på året, slik at de pollinerende insektene alltid har tilgang på nektar og pollen. Vårkrokus og russeblåstjerne er perfekte vårblomster, mens du for eksempel kan la oregano og andre arter blomstre på sensommeren og høsten – det liker både biene, humlene og sommerfuglene.  

3 gode tips for pollinerende insekter

  • Sett ut et vannbad der de pollinerende insektene kan slå seg ned og drikke på veldig varme sommerdager. Husk å legge noen steiner i vannbadet, så biene og humlene ikke drukner.
  • Plant både vår og høst. Roser i potter eller som busker kan f.eks plantes om våren. Potteroser er en sommerblomst som  også trives utendørs. 
  • Er du usikker på hvilke blomster de pollinerende insektene liker? En hage for en sommerfugl får du ved å velge fargerike blomster som lukter godt.