23.04.2019 | Felleskjøpet

Da forsvinner, sakte men sikkert, næringen i jorden og bakterier, sopp og skadedyr har lettere for å ta overhånd. Du kan enten variere på hva du planter eller bytte ut jorden for hver sesong.

Økologisk planting i pallekarm

Hvis du vil plante økologisk i pallekarmen skal du bruke en ubehandlet pallekarm sammen med økologisk plantejord og økologisk gjødsel. Det er enkelt og billig å lage et drivhus av din pallekarm. Med et veksthus over karmen kan du dyrke tidligere og forlenge vekstsesongen.

Det er enkelt å skape sitt eget miniveksthus eller drivhus med hjelp av trepallen du allerede har. Hos Felleskjøpet finner du flere modeller i plast og fibernett, tre og glass som du enkelt fester på pallekarmen.

Fordeler med drivhus og lokk over pallekarmen:

  • Plantesesongen kan starte tidligere og pågå lengre.
  • Du kan dyrke planter og grønnsaker som krever mildere klima.
  • Mye billigere å sette drivhus over pallekarmen enn å bygge nytt.

Høstdyrking i pallekarm

Bruk pallekarmen også om høsten. Flere sorter grønnsaker og planter klarer seg fint om høsten og tåler dyrking innen vinteren kommer. På sensommeren og tidlig høst, august-septemer, kan du dyrke enkelte typer kål og salat, urter og spinat. Disse plantene vokser hurtig, men bør høstes i god tid før vinteren kommer. De kan også beskyttes med en varmende fiberduk. Når det nærmer seg oktover er det på tide å sette løk, som hvitløk og salatløk, slik at de kan vokse seg frem mot ny vår og sommer.

Så vårgrønnnsaker om høsten

På senhøsten, oktober-november, er det på tide å så grønnsaker som skal stelles til våren. Nå kan du sette både pastinakk, spinat og gulrøtter i pallekarmen. Redikker, dill, persille og vintersalat kan også plantes i karmen før frosten kommer. Enkelte frø av stauder og blomster, for eksempel prestekrage, valmuer og kornblomst, klarer overvintringen bra og trenger en kald periode for å gro til våren. Disse blomstene strekker seg naturlig opp mot lyset når våren nærmer seg.

Pallekarmen vinterstid

For å hindre at ugress tar over skal du ikke la pallekarmen stå full av jord uten planter gjennom vinteren. Bygg heller en kompost av karmen ved å dekke den med løv, kvister, visne planter og ny jord. Gjennom vinteren brytes komosten ned og du er klar for en ny sesong til våren. Skal du ikke høstdyrke? For å spare pallekarmen for slitasje er det fint å rengjøre den og sette den tørt gjennom vinteren.