23.04.2019 | Felleskjøpet

Hva kan du dyrke i pallekarmen?

I prinsippet hva du vil! Det er populært å dyrke grønnsaker i pallekarmen. For eksempel agurk, tomat og salat. Det er lettdyrkede planter. Du kan også dyrke urter, blomster og bær som  jordbær, bringebær og markjordbær. Du kan sette poteter og rotfrukter. Og du kan plante mer eksotiske vekster som bambus. Husk at du må bygge riktig høyde slik at planter med større røtter for plass til å brede seg ut i jorda.

Rydd og høst ofte

For å holde dine planter friske og fine er det viktig at du regelmessig rensker unna ugress og annet rask mellom plantene. Hurtigvoksende planter som salat og urter må du høste når det er ferdige. Da får de andre plantene bedre plass og du kan fylle på med nye frø og planter i pallekarmen etter hvert som høstingen går unna.

Bedre avling med bier og sommerfugler

Hvis du lokker til deg pollinerende insekter kan du regne med betydelig bedre avling. Skadedyr er uønsket, men bier, humler og sommerfugler er en berikelse for plantene. Naktarrike urter som timian, mynte, oregano, lavendel og rosmarin trekker til seg sommerfugler, bier og humler. Også blomster og prydbusker lokker til seg insektene.

Unngå skadedyr, inviter småfuglene

Småfugler spiser insekter og holder dem unna plantene når fiberduken er tatt av. Du får en fuglerik hage hvis du setter opp fuglematere eller plante ulike bærbusker. Ikke minst er fuglene trivelige innslag i hagen og øker det biologiske mangfoldet.

Varmekabel for tidlig planting

Et godt tips hvis kulden ikke slipper taket er å legge en varmekabel i bunnen av pallekarmen. Den varmer opp jorden og du kan drive frem dine planter raskere og så frø tidligere.