- Å kjenne kulden på kroppen er ikke bare et fenomen for oss mennesker; også hunder kan få frostskader, sier hundekjører Christine Karijord i Team Appetitt. Enkelte hunder tåler mer kulde fordi de har tykkere fettlag og lavere forbrenning. 

Enkelte områder må imidlertid alltid passes på:

 • Hannhunder kan få alvorlige frostskader på pungen og forhuden. Disse kan komme tilbake. 
 • Tispens patter er et utsatt område når gradestokken synker. I tillegg kan sterk kulde gi hunden koldbrann, spesielt der den har lite pels og fettlag. 
 • Potene er. ekstremt viktig å passe på. Er det kaldt får trekkhundene til Karijord sokker på potene, uansett. Iskald nysnø skaper raskt sår mellom tredeputene, og lager såkalte potesprekker. Disse kan lett bli betente og vare en stund. 

Potesokk: Hunden Emo får sokker på seg før han skal i gang med Femundløpet. Det er viktig å passe på at sokken ikke settes på alt for stramt.

Disse hundene er mest utsatt for forfrysning

 • Kortpelsete hunder er gjerne mest utsatt i kulden 
 • En hund med korte bein kan lett fryse på magen
 • Valper blir fortere nedkjølt
 • Gamle hunder må ha ekstra omsorg
 • Hunder med giktlidelser og lavt stoffskifte trenger ekstra varmebeskyttelse

Ta hensyn til hunderasen og bruk dekken

- Ta hensyn til den hunderasen du måtte ha. En puddel som lett får snøklumper i pelsen, kan fort bli nedkjølt når snøen smelter og den blir våt. Våte hunder er utsatt i kulden. For å unngå dette, ta på hundene et godt og isolerende dekken. Det er verdt investeringen, sier Karijord.

Hvordan ser du at hunden fryser?

 • Hunder prøver instinktivt å beskytte seg selv mot kulde. Fryser den på en pote, vil du se at den vegrer seg mot å bruke den.
 • Har hunden nedsatt kroppstemperatur, vil den krølle seg i en ball for å redusere overflatearealet og dermed varmetapet.
 • Normaltemperaturen til en hund er mellom 38-39 grader, og når kroppstemperaturen faller, påvirkes hunden negativt.
 • Ifølge veterinærer kan alvorlig nedkjølte hunde bli apatiske, uoppmerksomme, sene i oppfattelsen, ukoordinerte og til slutt er det fare for kollaps.

Elsker snø: Hunder elsker å leke i snøen, og de blir fort varme av bevegelse.

Elsker snø: Hunder elsker å leke i snøen selv om det er kuldegrader, og de blir fort varme av bevegelse.

Ta hunden med ut i snøen

Uansett hvilken temperatur det er, ønsker de fleste hunder å få seg en luftetur. Dersom den vegrer seg er det sannsynlig en hundetype som ikke tåler kulden særlig godt, som de aller minste og tynnpelsede.

- Jeg kan godt se at hundene mine ser litt nedstemte ut når det er kuldegrader, og ikke minst sterk vind. Vinden gjør det enda kaldere og da er det er særdeles viktig å dekke til hundene. Likevel blir de varme av å løpe og bevege seg, og jeg ser raskt glede hos spannet mitt etter kort tid til tross kuldegrader, sier Karijord.

Hundekjørerens 7 beste tips til potestell

 1. Stelle klørne til hundene, og smør dem med potesalve mellom tredeputene som beskyttelse før du drar ut på trening eller tur. 
 2. Husk på at velstelte og korte klør gjør at det ikke blir hull i potesokkene, neglebrudd og klørne sprekker ikke i kulden.
 3. Pass på god blodsirkulasjon når du strammer borrelåsen rundt foten, for er den for stram kan hundene få ømme og hovne håndledd
 4. Sjekk potene til hundene regelmessig. Har den vondt i en pote, kan den fort begynne å bevege seg annerledes. Det kan forårsake andre belastningsskader. 
 5. Bruk heller en litt for stor enn for liten potesokk. Er sokken for liten og for trang, er det ubehagelig for hunden.
 6. Hunder med mye pels på potene og under buken kan klippes for å unngå isklumper.
 7. Smør hundenes pels med fettholdige salver slik at snøen ikke fester seg.

 Riktig stell: Det er viktig å stelle potene til hundene som går løp. Og under Finnmarksløpet brukte hundekjører Christine Karijord tid på hver eneste pote til hver enkelt hund.

Under Finnmarksløpet brukte hundekjører Christine Karijord tid på hver eneste pote til hver enkelt hund. 

Vintermørket er ingen hindring med god synlighet

Når Karijord trener hundene der hun kan møte biler, har hundene seler med refleks. Hos Felleskjøpet finnes forskjellige typer halsbånd, refleksdekken og seler som synes i mørket.

- Det er viktig å bli sett. Jeg har på meg refleksvest selv, fester en liten lykt i halsbandet på lederhundene og har gjerne trekkliner som synes i mørket. Noen ganger føler jeg vi ligner et juletre, men sikkerheten kommer først. Jeg har opplevd å nesten bli påkjørt, og det var ingen artig opplevelse, sier hundeeieren, som heldigvis slapp unna med skrekken.

Gi hunden riktig fôr om vinteren

Når hundene trenes og brukes aktivt på vinteren er det ekstra viktig å tenke over hvilket hundefôr de får, og hvor mye fett fôret inneholder. Forskning viser at hunder foretrekker en diett hvor energiinntaket kommer fra fettkilder.

- Ulven er en langdistanseløper, den har et høyt oksygenopptak og den forbruker fett mye bedre enn mennesker. Og hundene mine skal løpe langt. Derfor bruker jeg et fôr, Appetitt Extreme, som er utviklet til voksne hunder med et høyt aktivitetsnivå i forbindelse med trening og løp. Jeg har testet ut fôret over tid, og ser at hundene holder vekten, har fin avføring og ikke minst liker de smaken. God smak er viktig, for det er avgjørende for en trekkhund å spise, sier Karijord. 

Gi hunden variert fôr

Hun blander tørrfôret med vom, ser på hver enkelt hund hva den behøver av fôr og tilsetter ekstra fett ved behov.

- Det finnes forskjellige typer tørrfôr som er laget for hundens aktivitetsnivå, men hunder behøver også kjøtt - bare tenk på hva en ulv spiser fra naturens side. På Felleskjøpet får man kjøpt både poser med frysetørret vom, pølser med vom og hele blokker. Både fra Appetitt, Labb og Provit, og hundene elsker det, sier Karijord.

Beskyttelse: Et godt dekken kan beskytte både store og små hunder mot kulde. Også trekkhunder trenger dekken når det er kaldt og blåser. Felleskjøpet har dekken som både beskytter mot kulde og vått vær. En viktig investering for vinterhunden.

Beskyttelse: Et godt dekken kan beskytte både store og små hunder mot kulde. Også trekkhunder trenger dekken når det er kaldt og blåser. Felleskjøpet har dekken som både beskytter mot kulde og vått vær. En viktig investering for vinterhunden.