21.02.2024 | Av Karstein Brøndbo

 - Markedet for kjæledyrfôr har endret seg mye, og vi ønsker å ligge i forkant, sier Hege Yvonne Rosenhaug, produkt- og utviklingssjef på kjæledyrfôr i Felleskjøpet Agri, som har jobbet hos store konkurrenter og hos råvareleverandører til kjæledyrindustrien. 

En kvinne og tre hunder med hundefôr
APPETITT: Hege Yvonne Rosenhaug, produkt- og utviklingssjef på kjæledyrfôr i Felleskjøpet Agri har fôr for både små og store hunder.

Stine og Cuba valp.pngVERDENS BESTE HUND: Utviklingssjef i Felleskjøpet Fôrutvikling Stine Gregersen Vhile med valpen Cuba.

 – Kjæledyrene er familiemedlemmer som eierne vil gi det beste, sier Stine Gregersen Vhile, utviklingssjef på kjæledyr i Felleskjøpet Fôrutvikling og delvis utleid til Felleskjøpet Agri for å arbeide med Appetitt og andre egenproduserte kjæledyrfôr. De to veterinærene står i spissen for Felleskjøpets kjæledyrsatsing.

Fra ernæringsriktig fôr…

Felleskjøpet Fôrutvikling fyller 30 år i år. For et par tiår siden utviklet selskapet Labb hundefôr, et godt hundefôr basert på solid kunnskap om ernæring og fôrproduksjon samt bruk av gode norske råvarer fra husdyrproduksjon og fiskeoppdrett. Fôret er enkelt og greit, uten fiksfakseri, som Labb-utvikler Hallgeir Sterten (tidligere FKF) har sagt siden han lanserte det i 1996. Labb ble raskt markedsleder og vant den ene kåringen etter den andre, der fordøyelighet og pris var de viktigste kriteriene hos testerne i TV2.

 

– Vi kan ikke lene oss på disse testene nå. Vi må jobbe kontinuerlig med fôrutvikling og kvalitet, sier Hege. Både markedet, våre og konkurrerende fôr har endret seg mye siden 1996, men Labb er fortsatt Felleskjøpets egen gode merkevare; Her får du meget gode fôr for hund og katt til en gunstig pris. Labb får du bare får kjøpt hos Felleskjøpet Agri og hos Felleskjøpet Rogaland Agder/Bondekompaniet, som sammen eier Felleskjøpet Fôrutvikling, hvor det fortsatt satses betydelige midler på produktutvikling.

... til det skreddersydde lille ekstra

For å lykkes i kjæledyrmarkedet trenger man også noe ekstra. Noen hunde- og katteeiere er mer opptatt av dyras ernæring enn sin egen. De ønsker det aller beste for sine kjære små familiemedlemmer, og følelser kan være viktigere enn harde fakta. I tillegg til best mulig sammensatte næringsstoffer, er det derfor også viktig med funksjonelle ingredienser, vennlig ekspertise og skreddersøm til det enkelte dyret.

Funksjonelle ingredienser kan være tarmhelseprodukter tilsvarende det vi finner i Biola, fibertyper som gir gode bakterier i tarmen, betaglukaner som styrker immunsystemet eller spesielle råvarer som krill, et lite krepsdyr som vi bruker i Appetitt. Krill inneholder de viktige fettsyrene EPA og DHA, den naturlige antioksidanten astaxhantin, samt glukosamin og kolin. Det er også populært med fôr uten korn, glutenfrie oppskrifter, samt fôr med kun en enkelt proteinkilde (kylling eller fisk) for sensitive hunder og eiere.

Appetitt møter kjæledyreiere med høye krav

Appetitt er en frittstående merkevare som selges i mange ulike kanaler i tillegg til egne butikker. Appetitt er utviklet for å vinne markedsandeler mot de andre store kjente internasjonale fôrmerker, som Royal Canin, Hills og Eukanuba, og brukes både av verdens beste hundekjørere og til hunder som «bare» er verdens beste. Appetitt inneholder en høy andel norske råvarer og inneholder mange funksjonelle ingredienser, det vil si innhold som kan gi helsefordeler. Appetitt er i større grad tilpasset dyr i ulike størrelser og med ulike behov i forhold til LABB.

Appetitt ivaretar flere viktige bærekraftsmål, blant annet 100 prosent gjenvinnbar emballasje og utnyttelse av råvarer som gir god sirkulærøkonomi, med for eksempel høyverdige og smakfulle hydrolyserte proteiner fra Bioco i Østfold, som også brukes i Labb.

Høy norskandel gir Felleskjøpets katte- og hundefôr en unik fordel, fordi vi har tilgang til gode råvarer fra husdyr- og akvakulturproduksjon i et land der det brukes svært lite antibiotika. Vi har en dyrehelsestatus i Norge som få land kan vise til. Eksempel på dette er svært lave forekomst av Salmonella, Campylobacter og antibiotikaresistente bakterier.

Sterk utvikling på Appetitt i eksterne kanaler

– Felleskjøpets avdeling for egenprodusert kjæledyrfôr har arbeidet målrettet med salg av Appetitt i mange år, med salgstrening og produktopplæring av både egne medarbeidere og kunder. Dette fungerer og gir resultater, sier Elin Cathrine Prangerød, direktør kjæledyrfôr i Felleskjøpet Agri, som kan røpe at vi har en meget god vekst også i 2023.

Blid mann med hundefôr

SELGER SEG SJØL: Veterinær Lars Gundersen ved Smådyrklinikken Nittedal selger Appetitt.

– Kombinasjonen av en bra kvalitet, et fôr vi kan stå inne for, og en OK pris, er årsaken til at vi tok inn dette fôret, sier veterinær Lars Gundersen ved Smådyrklinikken i Nittedal, som har solgt Appetitt i flere år. - Vi er eneste forhandler i området, Nittedal har mange kjæledyr, fôret er populært og vi opplever at det selger seg selv, så det funker, smiler han.

Internasjonale ambisjoner for Appetitt

Utviklingssjef i Felleskjøpet Fôrutvikling Stine Gregersen Vhile, som har doktorgrad på fôring av hund og rev, deltar som en av mange eksperter i ernæringsgruppen til FEDIAF, bransjeorganisasjonen for europeisk kjæledyrfôrindustri. FEDIAF sikrer blant annet anbefaling rundt regelverket, ernæringsmessig riktig sammensatt kjæledyrfôr og jobber for ansvarlig dyrehold og bærekraft. Det sikrer at Felleskjøpets merkevarer har tilgang til de siste forskningsresultatene på feltet.

I tillegg til egne fôringsforsøk både på NMBU og internasjonalt, bidrar også hunde- og katteiere blant Felleskjøpets ansatte også som frivillige testverter for nye fôr.

– Appetitt selges nå i Norge, Sverige, Finland, Sveits, Tsjekkia og Slovakia. Har Felleskjøpet større ambisjoner for Appetitt i utlandet?

– Vi har nettopp lansert en serie med nye Appetitt våtfôr i samarbeid med vårt nye datterselskap Halla Petfood i Sverige. Dette samarbeidet bidrar at vi kan utvikle nye typer produkter, i tillegg til det tradisjonelle tørrfôret, og vi kan derfor levere et mer fullverdig sortiment, både til det norske og internasjonale markedet. Våre kjæledyrfôr representerer noe av den mest lønnsomme foredlingen av bondens produkter vi driver med, og dette gir Felleskjøpet gode inntekter som kommer våre eiere til gode, så det skal du ikke se bort fra, sier konsernsjef Svenn Ivar Fure.